• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gran pri monodrami "Potonja ura Njegoševa"

Autor Gordana Bojanić

Monodrama “Potonja ura Njegoševa”, koju izvodi glumac Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) Slobodan Marunović, osvojila je Gran-pri festivala monodrame Monoakt, koji je završen u Peći.

 Gran pri monodrami "Potonja ura Njegoševa" Izvor: Crnogorsko narodno pozorište

Marunović je kazao da mu je, iako je predstava od premijere 1988. godine izvedena više od 1,5 hiljada puta širom svijeta i dobila brojne nagrade, važno i ovo priznanje, kao i samo učešće na festivalu u okolnostima koje diktira pandemija koronavirusa.

“Ova nagrada je još jedna satisfakcija i potvrda da je Njegoševa misao velika, neprevaziđena, da ne priznaje ni granice, ni prostore, ni vrijeme”, rekao je Marunović za Radio Televiziju Kosovo 2.

Podsjećajući da je u dugogodišnjoj karijeri sa CNP-om često igrao na sceni pećkog pozorišta, on je naveo da je zadovoljan što su ljudi u publici sinoć, većinom mladi, razumjeli predstavu.

“Veliko mi je zadovoljstvo što su mnogi razumjeli naš jezik, a drugi su mi rekli da su razumjeli predstavu na osnovu emocija koje su dolazile sa scene preko riječi velikog Njegoša, koje je Slobodan Tomović, kao vrsni poznavalac Njegoševog djela, utkao u ovo dramsko djelo, a koje je režirao Blagota Eraković”, kazao je Marunović.

On je dodao da je predstavu igrao širom svijeta i da je jednako razumiju u Australiji, Americi, Švedskoj, Francuskoj, u nekom selu, bilo kojem prostoru gdje ta riječ, kako je naveo, odzvanja suštinski, esencijalno i tiče se svakog čovjeka na ovoj planeti.

“Njegoš je svjetski, univerzalan pisac. Ono o čemu on govori i pjeva u svojim djelima je vaseljenska priča o životu, smrti, sudbini, Bogu, ljubavi, svemu onome što svakog čovjeka u životu opterećuje”, rekao je Marunović.

Na programu 12. Internacionalnog festivala Monoakt bilo je pet predstava pozorišta iz Bugarske, Kosova, Hrvatske i Crne Gore.

Organizatori festivala naveli su da su, i pored svih teškoća u organizaciji i odgađanja od juna do danas, zadovoljni realizovanim.

Direktor festivala Monoakt Mentor Zumberaj kazao je da su imali dobar program i da su svi dobro sarađivali.

“Ovim festivalom otvorili smo vrata pozorišta nakon pauze od nekoliko mjeseci i već sad počinjemo da pripremamo festival za narednu godinu, nadamo se u boljim okolnostima”, zaključio je Zumberaj.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA