• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KIC otvara vrata od ponedjeljka

Autor mondo.me

JU KIC “Budo Tomović” počinje, prema preporukama NKT-a i IJZCG, sa redovnim programskim aktivnostima, pa će sljedeće sedmice početi sa radom: Forum mladih pisaca KIC-a, najstariji gradski folklorni ansambl, KIC pop hor i dječji hor Zvjezdice.

 KIC otvara vrata od ponedjeljka Izvor: Promo/KIC Budo Tommović

Tokom juna organizovaće nekoliko promocija knjiga domaćih autora, izložbe slika i umjetničkih rukotvorina, premijeru dokumentrnog filma Filipa Rašovića “Primjeri – Fundina”, a povodom Svjetskog Dana muzike – 21. juna prirediće koncert mladih virtuoza, učesnika KIC-ovog ciklusa “Mladi talenti”: Luke Perazića, Sima Šiševića, Koste Popovića, Vladane Perović, Viktora Hutera, Sarija Šaćirija, Petra Popovića, Miljana Stanišića, Miloša Pavićevića i dr.

Prvi će se, nakon “doba korone”, u KIC-u predstaviti izložbom i mini koncertom, učesnici projekta ‘’Crnogorski umjetnički kružok’’ NVO-a Zinak, i to u ponedjeljak, 8. juna sa početkom u 19 h u izložbenom holu KIC-a, a sve pod važećim mjerama i preporukama IJZCG.

Podsjetimo da su poštujući mjere NKT-a i IJZCG u “srcu kulture grada” u cilju sprječavanja širenja koronavirusa, od 16. marta do kraja maja, otkazali oko 40 planiranih i pripremljenih programa. Uz ostalo, otkazali su: treći KIC-ov Festival crnogorske narodne pjesme “Stare note – novi zvuci”, koncerte dva svjetska virtuoza – Edina Karamazova jednog od najharizmatičnijih gitarista današnjice i Dejana Gavrića, flautista i profesor na Univerzitetu “Johannes Gutenberg” u Maincu (Njemačka).

Zatim, koncerte popularnog Trija Miško Plavi (harmonika), u kojem su i Vasil Hadžimanov klavir/klavijature i Srđan Dunkić (bubanj). Otkazan je muzičko – plesni spektakl “Sunce Anadolije” iz Ankare, peto izdanje regionalnog književnog festivala Literitorija, tradicionalno obilježavanje Svjetskog dana poezije. Morali su otkazati ove godine i sve koncerte i prateće programe u okviru tradicionalne manifestacije Mjesec poštovanja džeza uključujući koncerte umjetnika: iz Turske, Njemačke, Azerbejdžana, Srbije i druge. Kada je riječ o majskom repertoru, otkazali su dva koncerta sevdah umjetnika Boža Vreća, Festival stand up komedije OPUČ, kao i brojne godišnje koncerte podgoričkih srednjih škola, umjetničkih škola i klubova.

Tokom prethodnog perioda, uz sugestiju Glavnog grada i Sekretarijata za kulturu, a zbog Covida19, preusmjerili su oko 160 hiljada iz budžeta KIC-a (inače planiranog za drugi i treći kvartal) tako da ove godine, uz ostalo, neće biti najavljene rekonstrukcije velike sale KIC-a. Naglasimo da uskoro uz podršku Glavnog grada, počinju radovi na postavljanju hidroizolacije na krovnoj ploči terase KIC-a, u vrijednosti oko 40 hiljada.

Dok je trajalo “programsko zatišje”, nastojali su da putem društvenih mreža održavaju kontakt s publikom, ali i sa umjetnicima širom regiona koji su neprestano pokazivali interesovanje za pomjeranjem termina ili novim gostovanjima.

Ističemo da su, nakon prvog talasa popuštanja mjera NKT-a, sa zadovoljstvom podržali projekat nove multimedijalne platforme za generisanje umjetničkih ideja ’’Platform 081’’, pa je tako na krovu KIC-a 17. maja nastupio poznati podgorički DJ i producent Ognjen Vuković poznatiji kao AudioStorm. Publika je, uz sjajne reakcije, događaj pratila putem live stream-a na Facebook stranicama Platform 081 i KIC-a.

I članovi KIC pop hora su u duhu nacionalne kampanje #ostanidoma, iz svojih domova pjesmom pozdravili publiku, snimivši tokom dva i po mjeseca, čak tri numere: ’’Za million godina’’, ‘’Uz maršala Tita” povodom 40-godišnjice od njegove smrti i nedavno, povodom Dana nezavisnosti Crne Gore himnu ’’Oj svijetla majska zoro’’.

Vrijedni su bili i članovi Foruma mladih pisaca KIC-a pa su u okviru Memoranduma o saradnji potpisanog između Saveza slijepih Crne Gore (SSCG) i Foruma mladih pisaca KIC-a ’’Budo Tomović’’ krenuli sa realizacijom projekta SSCG „Audio poezija“. Pjesnici Foruma snimaće svoju poeziju, a cilj je da ljude oštećenog vida upoznaju sa svojim stvaralaštvom, na njima blizak način – audio formatom. Takođe portal Mondo.me pokrenuo je serijal intervjua sa mladim crnogorskim književnicima gdje su već objavljena tri intervjua sa članovima Foruma: Janom Radičević, Barbarom Delać i Lukom Boljevićem.

Dodajmo da će svečanu akademiju povodom 55. rođendana KIC-a i godišnji koncert folkloraša organizovati u okviru DEUS-a.

Na kraju, dodajmo da uprkos tome što je virus ’’osujetio’’ brojne planove i realizaciju njihovih aktivnosti, i u 2020. su nastavili dinamičnu i uspješnu misiju afirmacije umjetnosti i kulture, pa su do 16. marta 2020. organizovali oko 50 programa, koje je pratilo više od osam hiljada posjetilaca.

“Vjerujemo da se podgorička i crnogorska publika uželjela KIC-ovih raznovrsnih umjetničkih sadržaja, pa očekujemo da od ponedjeljka sve ponovo bude “po starom” i da vrvi od pozitvne energije po kojoj je “srce kulture grada” godinama prepoznatljivo”, poručuju iz KIC-a.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA