Uputili poziv za prijavljivanje za 92. nagradu Oskar

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kultura

Raspisan konkurs za crnogorskog kandidata za Oskara!

Izvor MINA
Izvor MINA

Ministarstvo kulture uputilo je poziv domaćim filmskim producentima da do 6. septembra prijave film za izbor crnogorskog kandidata za 92. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke – Oskar

Izvor: Gulliver/Getty Images/Christopher Polk

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, domaći filmski producenti mogu prijaviti igrani, dokumentarni, animirani film, preko 40 minuta.

Navodi se da pravo učešća imaju registrovani crnogorski filmski producenti, pod uslovom da je film prvo javno prikazan u Crnoj Gori od 1. oktobra prošle do 30. septembra ove godine, kao i da je prvi put javno prikazan u domaćem komercijalnom bioskopu sedam dana u kontinuitetu.

“Film koji u bilo kojoj verziji bude imao javno prikazivanje ili distribuciju u nebioskopskom kontekstu, prije prvog bioskopskog prikazivanja, neće biti prihvatljiv za učešće”, kazali su iz Ministarstva.

Kako su naveli, pravo učešća imaju registrovani crnogorski filmski producenti, pod uslovom da je tokom prikazivanja film reklamiran i medijski eksploatisan na uobičajen način i da je snimljen na crnogorskom ili nekom od jezika u službenoj upotrebi u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva su kazali da je uslov i da je producent u potpunosti podmirio sve finansijske obaveze prema autorima, ekipi i glumcima (honorari, porezi, doprinosi), što se odnosi i na regulisanje autorskih prava za korišćenje muzike, inserata.

Navodi se da je osim dokaza da film ispunjava te kriterijume, producent dužan da dostavi i izjavu da film ispunjava uslove i tehničke karakteristike propisane Specijalnim pravilima Američke akademije i Pravilima Ministarstva kulture.

Producent treba da dostavi kompletan popis imena članova filmske i glumačke ekipe s podacima o njihovom državljanstvu ili mjestu stalnog prebivališta, kratki sinopsis filma na crnogorskom jeziku, kao i biografiju, filmografiju i fotografiju reditelja.

Iz Ministarstva su kazali da producent treba da dostavi tri do pet reprezentativnih fotografija filma, bioskopski plakat filma.

“Potrebno je da dostavi originalne članke iz novina i magazina kojima se reklamiralo prvo javno prikazivanje filma u komercijalnom bioskopu sedam dana u kontinuitetu i kontakt-podatke producenta”, dodali su iz Ministarstva.

Kompletna dokumentacija, kako su naveli, podnosi se neposredno Arhivu Ministarstva kulture ili poštom na adresu - Ministarstvo kulture, Njegoševa ulica, 81250 Cetinje – s naznakom: Selekcionoj komisiji za nagradu Oskar.

Iz Ministarstva su kazali da je producent dužan da na zahtjev tog resora dan prije prikazivanja pred članovima Selekcione komisije dostavi odgovarajuću kopiju prijavljenog filma.

Kako se navodi, o izboru crnogorskog kandidata odlučivaće Selekciona komisija na osnovu Specijalnih pravila Američke akademije i Pravila Ministarstva kulture.

Iz Ministarstva su dodali da će, ukoliko se producent ne bude pridržavao odredbi konkursa, Specijalnih pravila Akedemije i Pravila Ministarstva, biti diskvalifikovan.

Rezultati konkursa biće javno objavljeni, pri čemu svaka država za ovu nagradu može kandidovati samo jedan film.

“Ukoliko određeni film bude odabran kao crnogorski kandidat, producent tog filma je u obavezi da cjelokupni aplikacioni materijal dostavi Američkoj akademiji do utorka, 1. oktobra u 17 sati po lokalnom vremenu u Los Anđelesu”, zaključuje se u saopštenju.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

loader