• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Međunarodni podgorički sajam knjiga naredne nedjelje

Izvor MINA

Međunarodni podgorički sajam knjiga, koji organizuju Ministarstvo prosvjete i izdavačka kuća Nova knjiga, biće održan od 4. do 11 aprila u garaži šoping mola Delta city.

 Međunarodni podgorički sajam knjiga naredne nedjelje Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Umjetnički direktor sajma Nikola Nikolić rekao je da će se pored domaćih autora predstaviti pisci iz država iz regiona, kao i gosti iz inostranstva.

Kako je najavljeno, na Međunoradnom sajmu među domaćim autorima koji će predstaviti nova izdanja su Edin Smailović, Aleksandar Bečanović, Barbara Delać, Miraš Martinović, Katarina Sarić i Đorđe Gregović.

„Izdvojio bih gostovanje književnog urednika Kruna Lokotara, kao i gostovanje pisca i reditelja Ličine “, dodao je Nikolić.

Od gostiju iz inostranstva dolaze Faruk Šehić, Jelena Lengold, ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade, Vladimir Tabašević, Damir Karakaš, Enes Halilović, Zoran Ferić i Gojko Božović.

Nikolić je kazao da će Ministarstvo prosvjete, kao koordinator sajma, imati poseban štand na kome će se predstavljati podgoričke srednje škole, koji će biti i dio umjetničko obrazovnog programa.

Istakao je saradnju sa Federativnim biroom za štampu i sredstva masovne komunikacije Rusije, zahvaljući kojoj će ugostiti nekoliko značajnih ruskih imena, kao što su Jurij Nečiporenko, Anastasija Strokina, Ljudmila Burceva, Elena Zelinskaja i drugi.

Pored glavne izložbe Narodnog Muzeja, kako je naveo, biće organizovana izložba gostiju iz Rusije, ambasade Italije i Narodne biblioteke iz Budve, posvećena Krstu Ivanoviću.

Na Sajmu će biti održana i dva predavanja iz nauke, a kreiraće se i sajamske novine u kojem će čitaoci moći da nađu zanimljiv sadržaj.

„Novost je da ove godine imamo volontere i iz Gimnazije „Stojan Škerović“, koji će nam pomoći i u tehničkom i logističkom dijelu sajma“ kazao je Nikolić.

Direktor Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović rekla je da će na sajmu predstaviti i reprodukciju radova crnogorskih umjetnika.

Kako je navela, na Sajmu će biti djela najznačajnih umjetnika likovne scene od kraja 19 do početka 20 vijeka, Anastasa Bocarića, Mila Vrbice i Ilije Šobajića, preko djela Pera Počeka i Špira Bocarića, do formalno-stilskih osobenosti koje su se formirale i kristalisale tokom prve i druge polovine XX vijeka u djelima generacijski bliskih umjetnika.

„Cilj je da se predstavimo čitalačkoj publici i da ljudi umjetnička djela vide u orginalnom izdanju“, naglasila je Miranović.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA