• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstava „Majka Tereza kad bijaše Gondže“

Autor mondo.me

Predstava “Majka Teraza kad bijaše Gondže” u produkciji Pozorišta „Miđeni“ (Migjeni) iz Skadra biće izvedena u okviru manifestacije “Decembarska umjetnička scena 2016” u srijedu, 7.decembra, u KIC-u “Malesija” u Tuzima, sa početkom u 19h

 Predstava „Majka Tereza kad bijaše Gondže“ Izvor: Promo/DEUS
Izvor: Promo/DEUS

 Dramski tekst je napisao Bashkim Kozeli, dobitnik prve nagrade stvaralaštva za Majku Terezu na državnom nivou. Dok režiju potpisuje dobro poznata glumica i rediteljka Merita Smaja.

 Prije svega ideja i motiv da se odradi ovakav projekat baš sada, jeste godina kada je Majka Tereza proglašena za Sveticu od Kalkute u Vatikanu 4. septembra 2016. godine. U njenu čast pozorište „Miđeni“ je 2. oktobra ove godine izveo premijerno ovu predstavu. Po riječima rediteljke Smaje, ova predstava je koncipirana drugačije, jer naravno čitav svijet zna ko je bila Majka Tereza, ali većina ne zna njen život prije velike misije. Upravo to predstavlja ova biografska drama. Majka Tereza odnosno Anđe Gondže Bojadžiu kada je imala 15-17 godina, jer već sa 18 godina ona počinje da uči za časnu sestru, i tu je kraj predstave. U ovom dramskom komadu predstavlja se njen život kad nije bila časna sestra.

           U predstavi, Majka je jedna normalna osoba koja kao i svi ljudi na svijetu ima osjećanja, aspiracije, sklona grijesima, u stvari sve što čini jednu normalnu osobu u tim godinama.

Pored dobro poznatih iskusnih glumaca, rediteljka se odlučila i za mlađu glumačku podjelu. Majku Terezu u ranim godinama njenog života igra Kristina Dodaj, njenu majku po imenu Drania će na sceni odigrati Rajmonda Marku, dok njenog oca igra dobro poznati glumac Frederik Fistani. Brata Majke Tereze igra Eder Boshnjaku, dok uloga sestre je pripala Eljoni Shkrelja. Doktor koji je dobar prijatelj njene porodice u predstavi će igrati Simon Shkrelja, uloga hajduka koji je ujedno i otac Majkine najbolje prijateljice pripala je Astritu Fani, Sara Smaja u ulozi Nei - iz engleske aristokratske porodice koja zbog sudbine koja je proganjala postaje medicinska sestra. U predstavi se pojavljuje jedan zanimljiv lik, a to je osoba po imenu Tonin koji je zaljubljen u Gondžu (Majku Terezu), ta uloga je pripala mladom glumcu Nikolin Franeti. Rediteljka Merita Smaja će se pojaviti kao Majka Tereza u poznim godinama, koja će nam ustvari predstaviti njeno veličanstvo u vremenu kada je imala svoju misiju, da bi publika uporedila kako od jedne sasvim obične djevojke se pretvorila u jednu svetu, veličanstvenu osobu koja je pomagala ljudima u nevolji.          

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA