• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstava Jerihonska ruža večeras u CNP-u

Autor mondo.me

Večeras, petak, 13. maj u 20.30h u Crnogorskom narodnom pozorištu scena Studio, biće izvedena predstava Jerihonska ruža po tekstu Diane Meheik, u režiji Mirka Radonjića, a u koprodukciji JU Zahumlje Nikšić i NVU ART 365 Podgorica.

 Predstava Jerihonska ruža večeras u CNP-u Izvor: Promo/art365nvo
Izvor: Promo/art365nvo

Priča bazirana na istinitoj sudbini žrtve trgovine ljudima, govori o našem vremenu koje sa marljivom strpljivošću, mimo svih borbi za ljudska prava, iznalazi načine da nasilje nad čovjekom učini pravosnažnim. Predstava je namijenjena onima koji i dalje vjeruju da čovjek nije na prodaju.

Glavna okosnica drame je istinita priča o Oleni Popik, dvadesetjednogodišnjoj prostitutki iz Ukrajine koja je godinama preprodavana od klijenta do klijenta, vođena od jednog do drugog vlasnika, da bi na kraju, ostavljena u bolnici u Mostaru, umrla bolujući od teških polnih bolesti.

Pozorišni projekat "Jerihonska ruža", po tekstu hrvatske spisateljice Diane Meheik, u režiji Mirka Radonjića pridružuje se aktivnoj borbi nadležnih državnih organa i institucija, kao i organizacija civilnog sektora protiv sex trafikinga, kao jednog od oblika nasilja nad ženama. Savremenim tekstom prevođenim u scenski izraz uključuju pozorište u aktivnu podršku i borbu žena za ravnopravnost i bolji status, sa akcentom na trgovinu žena, odnosno seks trafiking koji je poslije trgovine drogom na drugom mjestu najvećih svjetskih problema.

  Kroz komad se postavlja temeljno pitanje: koliko je naš život uopšte naš ako smo lišeni vlastitog tijela, vlastitih misli, vlastitog imena i vlastitog jezika? Izmještena iz svog habitusa, nekadašnja Olena, a sadašnja Amal, suočava se sa svijetom kao vječni stranac, bez vlastitog doma u geografskom, ali i metaforičkom smislu.

Jerihonska ruža je biljka koja luta pustinjom ne nalazeći izvor da pusti svoje korijenje, a ova istoimena drama je posveta svim takvim lutalicama, vječnim strancima.

Dramski tekst Diane Meheik nagrađen je specijalnom nagradom Predsjednika Italije na medjunarodnom radiodramskom festivalu PRIX ITALIA.

Projekat su podržali Kancelarija za borbu protiv trgovine ljudima, Ministarstvo kulture i Opština Nikšić.

Glumci - Jelica Vukčević, Nikola Perišić, Nada Vukčević, Jovan Krivokapić, kostim- Lina Leković, producenti - Branimir Žugić i Marko Jaćimović.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA