• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nacionalna biblioteka učestvovala na WLIC Kongresu

Izvor MINA

Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ učestvovala je na WLIC Kongresu, najvažnijem sastanku bibliotekara, informatičkih stručnjaka i privrednika koji se bave pružanjem i čuvanjem informacija na globalnom nivou.

 Nacionalna biblioteka učestvovala na WLIC Kongresu Izvor: MONDO

Izvor: MONDO

Kongres koji organizuje Međunarodna federacija bibliotečkih udruženja – IFLA krajem avgusta održan je Lionu u Francuskoj.

Na Kongresu je usvojena Lionska deklaracija o pristupu informacijama i razvoju koja ističe ulogu biblioteka u društvu, sa naglaskom na opšte prihvaćene smjernice.

Kao što su slobodan pristup informacijama, doživotno obrazovanje, upotreba tehnoloških inovacija za društvo znanja, humanosti, tolerancije, antidiskriminacije, u kojima su biblioteke katalizatori međukulturne razmjene i društvenog napretka zasnovanog na razmjeni informacija“, saopšteno je iz crnogorske Nacionalne biblioteke.

Kako se navodi, Kongres je najvažniji sastanak bibliotekara, bibliotečkih udruženja, informatičkih stručnjaka, i privrednika koji se bave pružanjem i čuvanjem informacija na globalnom nivou.

Tema ovogodišnjeg kongresa bila je Biblioteke, građani, društva – težnja za znanjem.

Na kongresu su prezentovane su brojne teme i projekti kao što su upravljanje specijalnim zbirkama, digitalni depoziti elektronskih izdanja, selekcija materijala za digitalne repozitorijume, zaštita građe nastale u digitalnom obliku i pristup takvoj građi, ali i pružanje usluga populaciji sa posebnim potrebama (djeca, mladi, siromašni, beskućnici, disleksični, LGBTQ).

Na sastanku je iz crnogorske Nacionalne biblioteke prisustvovala bibliotekarka Vesna Vučković, voditeljka međunarodne saradnje i razmjene publikacija.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA