• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Beogradu promovisano Malovićevo “Jedro nade”

Autor mondo.me

U Studentskom kulturnom centru u Beogradu promovisana nova knjiga Nikole Malovića “Jedro nade”

Novljanin, dobitnik nagrade Borislav Pekić za bestseler "Lutajući Bokelj" i ekskluzivac izdavačke kuće "Laguna", sudeći po interesovanju beogradske publike napisao je još jedan uspješan roman, najavio je na pormociji Jedra nade urednik Nenad Župac.

Malović je počeo druženje sa publikom čitajući odlomak iz nove knjige, a potom je Župac istakao da je dugo godina rađeno na ovom rukopisu i da mu je drago što je baš on urednik izdanja, prenio je Dan.

“Jedro nade je drugačiji roman od većine na današnjoj književnoj sceni i novinari i kritičari pogriješiće ako ovoj knjizi priđu iz ideološke ili bilo kakve druge političke vizure”, kazao je Župac

Ovaj roman savjedoči o Malovićevom bogatom i slojevitom, takoreći, baroknom stilu i može se čitati na nekoliko nivoa,dodao je on.

“Nakon 30 godina od Pavićevog Hazarskog rečnika i 15 godina od Opsade crkve Svetog Spasa na velika vrata u srpsku književnost dolazi Jedro nade Nikole Malovića kao treća knjiga u tom jedinstvenom nizu. Ovo je najbolja Malovićeva knjiga, šira i uspjelija od Lutajućeg bokelja i jedna od kamena temeljaca savremene srpske književnosti koja ovim djelom korača u neizvjesni 21. vijek. Čik nek kritika i raznorazni žiriji prećute ovu knjigu”, završio je pisac Marko Krstić.

Autor knjige Nikola Malović je zahvalio "Laguni" i odnosu koji ova izdavačka kuća ima prema njemu kao piscu i napomenuo da je poslednju svoju knjigu pisao šest godina.

"Simon Vizental, najčuveniji lovac na naciste, napisao je knjigu `Jedra nade` koja je na revolucionaran način govorila o najvjerovatnijoj Kolumbovoj jevrejskoj prošlosti", započeo je Malović priču za koju je kazao da je fascinantna, a tretira je u poslednjoj trećini romana, prenosi Dan.

On je napomenuo da se taj dio knjige bazira potpuno na studiji Vizentala koji je tvrdio da je sve ono što je jevrejski narod propatio pod Hitlerom imalo uvertiru pod katoličkim kraljem Ferdinandom i kraljicom Izabelom u 15. vijeku, kada je protjerano 300.000 Jevreja, zaključno sa 2. avgustom 1492.

"Zato su do ponoći toga dana svi Kolumbovi mornari morali da budu ukrcani na brodove, jer je stupao na snagu zakon o protjerivanju Jevreja", otkrio je Malović.

“Taj "far" koji emituje roman revolucionaran je jer mijenja nama znanu istoriju. Pozdrav upućen Indijancima izrečen na hebrejskom je najfascinantnija istorijska priča u romanu. Roman je poput broda koji stoji u mjestu, a radnja mu se dešava u Perastu, koji je bukvalno natopljen nautikom i sve što ima i što je sagradio kao baroknu bajku potiče iz prugastoplavog mornarskog dukata”, zaključio je Malović.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA