• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Noć muzeja u Crnoj Gori

Autor mondo.me

Manifestacija Noć muzeja organizuje se u subotu 17. maja pod sloganom “Muzejske zbirke povezuju”.

 Noć muzeja u Crnoj Gori Izvor: Mondo/Petar Stanojević

Izvor: Mondo/Petar Stanojević

Ovogodišnjoj manifestaciji pridružiće se muzeji iz Bara, Bijelog Polja, Berana, Budve, Cetinja, Kolašina, Kotora, Nikšića, Podgorice, Rožaja, Tivta i Ulcinja koji će biti otvoreni do kasnih večernjih sati i posjetiocima predstaviti svoje muzejske zbirke.

Noć muzeja je manifestacija koja se od 2005. godine organizuje u evropskim muzejima na inicijativu francuskog Ministarstva kulture i komunikacija, a pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i UNESCO ICOM, u subotu najbližu 18. maju, kada je Međunarodni dan muzeja, koji se i ove ove godine obilježava u preko 100 zemalja svijeta.

 NARODNI MUZEJ CRNE GORE - CETINJE

17. maj u 19 časova, otvaranje izložbe slovenačkog fotografa Antonija Živkoviča pod nazivom Teška industrija. Galerija Atelje DADO, Cetinje.

17. maj u 20 časova, otvaranje izložbe Akvizicije Umjetničkog muzejau periodu od 2009. do 2014. godine. Crnogorska galerija umjetnosti Miodrag Dado Đurić, Cetinje.

17. maj: Etnografski muzej, Muzej kralja Nikole, Biljarda, Istorijski i Umjetnički muzej biće otvoreni za posjetioce do ponoći. Ulaz slobodan.

18. maj, od 11 do 14 časova:organizovani obilazak sa edukativnim sadržajem za djecu osnovnih škola Lovćenski partizanski odred i Njegoš,kroz stalne postavke Narodnog muzeja.Kreativna radionica s temom Dječija zbirka koja ima za cilj da animira djecu da se kroz različite kreativne aktivnosti (crtanje, slikanje, vajanje, pisanje) uključe u proces formiranja dječije zbirke umjetničkih radova, koji će biti izloženi na četvrtom spratu Crnogorske galerije umjetnosti Miodrag Dado Đurić.

POMORSKI MUZEJ CRNE GORE – KOTOR

16.05.2014. godine u 21 čas: otvaranje izložbe Iz škrinje za duge plovidbe, autorski tim Pomorskog muzeja, izložbu će otvoriti kap. Josip Radoničić. U dijelu stalne postavke, posebno u kapetanskim salonima, tokom noći, biće priređen muzički program učenika ŠOSMO Vida Matjan, kao i muzičkog sastava Škuribanda. Posjetioce će kroz muzejski prostor voditi posebno edukovani volonteri iz srednjih škola, koji su prošli obuku u Pomorskom muzeju.

16.05.2014. godine u 22 časa u biblioteci Pomorskog muzeja: Okrugli sto sa temom Muzejske zbirke povezuju, na kome će pored predstavnika Muzeja, učestvovati i predstavnici Kotorske Biskupije, kao i porodice Radimir, Radoničić, Milošević, Tomić i dr. Pored ostalog, Okrugli sto je posvećen značaju privatnih zbirki i saradnji između vlasnika privatnih zbirki i Pomorskog muzeja, u izložbenoj ili drugoj muzejskoj aktivnosti. Takođe, poseban osvrt će se dati na saradnju Muzeja i Kotorske biskupije.

17. i 18. maja: Pomorski muzej će biti otvoren za posjetu, do kasnih večernjih sati, a ulaz će biti slobodan.

PRIRODNJAČKI MUZEJ CRNE GORE – PODGORICA

17. maj u 18 časova: izložba Priroda nas spaja, prezentacija svih muzejskih zbirki Prirodnjačkog muzeja, uz edukaciju kustosa;

Interaktivni kviz iz poznavanja prirode za djecu školskog uzrasta;
Video projekcije filmova o prirodi, koje je snimio Prirodnjački muzej u saradnji sa TV Crne Gore.
Ulaz slobodan, cjelovečernji program u zgradi Prirodnjačkog muzeja, Tološi, pored Ambasade Republike Hrvatske u Podgorici.

 CENTAR SAVREMENE UMJETNOSTI CRNE GORE – PODGORICA

17. maj u 21 čas: program Restart, u okviru kojeg će biti prikazane video animacije studenata Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja, a nastupiće i grupa Pleme koju karakteriše eksperimentalni zvuk. Park Kruševac, Podgorica.

17. maj do kasnih noćnih sati: izložba profesora i saradnika Fakulteta likovnih umjetnosti, Ivana Hrkaša, u Dvorcu Petrovića, kao i izložbu fotografija Intima, u Perjaničkom domu.

17. maj do kasnih noćnih sati: izložba radova Milovana Mikija Radulovića u Galeriji Centar, Podgorica.

 JU MUZEJI I GALERIJE PODGORICE - PODGORICA

 17. maj u terminu od 18 – 01 čas, izložbe: AKT - izložba skulptura Rista Stijovića i FOTO ARHEO – izložba arheoloških fotografija, u Muzeju grada Podgorice;

17. maj u 20 časova: otvaranje izložbe slika FILIGRANSKI PLOČNICI, autora: Marka Lukovca, Dejana Mirkovića, Jovana Jerkova, Veljka Kopitovića i Anje Radulović. Galerija ART Podgorica.

 CENTAR ZA KULTURU NIKŠIĆ – ZAVIČAJNI MUZEJ

U okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, Vlade Crne Gore, realizuju se sljedeće aktivnosti, posvećene Evropskoj noći muzeja:

17. maj izložbe: slika autora Miloša Vuškovića, Narodni muzej Crne Gore i Centar za kulturu Nikšić, u Galeriji Nikola I i Šekspir u Nacionalnoj biblioteci, Nacionalna Biblioteka Đurđe Crnojević i Centar za kulturu Nišić, u Galeriji Ilija Šobajić;

17. maj u 20 časova: Kratki filmovi diplomaca studijskog programa Filmska i TV režija, Fakultet dramskih umjetnosti i Centar za kulturu Nikšić, Scena 213, Nikšić;

17. i 18. maja izložbeni prostori Centra za kulturu - Zavičajnog muzeja, biće otvoreni za posjetu, ulaz je slobodan.

 MUZEJI BUDVE

 U objektima Muzeja Budve 17 maja slobodan ulaz tokom dana i večeri za stalne izložbene postavke arheološke i etnografske zbirke u Muzeju grada Budve, Stari grad,interaktivnu izložbu u Modernoj galeriji, Stari grad, Budva,izložbu omota starih gramofonskih ploča u Spomen domu Crvena komuna u Petrovcu.

 KULTURNI CENTAR BAR – ZAVIČAJNI MUZEJ

17. maj od 19 do 24 časa: izložba fotografija 80 godina školskog broda Jadran, Zgrada Zavičajnog muzeja, Šetalište kralja Nikole, Bar;

17. i 18. maja ulaz slobodan za stalnu izložbenu postavku Zavičajnog muzeja Kulturnog centra Bar, Šetalište kralja Nikole.

 CENTAR ZA KULTURU – ZAVIČAJNI MUZEJ – ULCINJ

17. maj u 19 časova: izložba fotografija Čeri Marubija, u objektu bivše Kule Balšića, Stari grad Ulcinj;

17. i 18. maja izložbeni prostori Zavičajnog muzeja, biće otvoreni za posjetu, ulaz je slobodan.

OJU „MUZEJI“ KOTOR

15. maj otvaranje izložbe Ćirilična dokumenta peraškog arhiva, autorke Mirjane Vukasović i promocija knjige Gorana Ž. Komara Ćirilična dokumenta peraškog arhiva, kao i koncert Danice Nikić mlade pjevačice etno muzike.

17. i 18. maja izložbeni prostor Muzeja, biće otvoren za posjetu, ulaz je slobodan.

 CENTAR ZA KULTURU – TIVAT

15. maj u 20 časova, otvaranje izložbi: Škrinje, čuvari tradicije, na četiri nivoa u Kuli Ljetnjikovca Buća;Sakralna baština Tivta, na dva nivou Galerije Buća; Ikone, autora Saše Brnovića - Predmeti i sjećanja istorije, u kapelici sv. Mihovila.

17. i 18. maja izložbeni prostori Centra za kulturu Tivat, biće otvoreni za posjetu, ulaz je slobodan.

CENTAR ZA DJELATNOSTI KULTURE »Vojislav Bulatović Strunjo« – ZAVIČAJNI MUZEJ

17. maj u 18 časova: izložba likovnih radova učenika osnovnih škola iz Bijelog Polja;

17. maj u 19 časova: proglašenje tri najbolja rada na temu, Kulturna baština Bijelog Polja, realizovano u okviru manifestacije Moj grad moj muzej;

17. maj u 20 časova: promocija Vodiča kroz Zavičajni muzej, koji je finansiralo Ministarstvo kulture u okviru Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2013. godinu;

Kulturno-zabavni program u okviru kojeg će učestvovati pjevačka grupa KUD Tekstilac i tamburaški orkestar Limski biseri, do 1 čas iza ponoći.

ZAVIČAJNI MUZEJ „Ganića kula“ – ROŽAJE

17. i 18. maja izložbeni prostor Zavičajnog muzeja, biće otvoren za posjetu, ulaz je slobodan.

 POLIMSKI MUZEJ - BERANE

17. maj od 20 do 24 časa: izložba Iz Legata Miomira Miša Popovića, Zgrada Muzeja, Berane

17. i 18. Maja stalna postavka Polimskog muzeja biće otvorena za posjetu, ulaz slobodan.

 CENTAR ZA KULTURU KOLAŠIN – ZAVIČAJNI MUZEJ

17. maj od 20 do 24 časa: izložba Iz Legata Likovne kolonije i izložba radova Cvetka Lainovića, Zgrada Muzeja, Kolašin;

17. i 18. maja stalna postavka Zavičajnog muzeja Centra za kulturu Kolašin, biće otvorena za posjetu, ulaz slobodan.

 MUZEJ NOVCA, CETINJE

18. maj u 18 sati otvaranje izložbe “Nove crnogorske kovanice”

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA