• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinju Dani Svetog Vasilija Ostroškog

Izvor MINA

Duhovno-kulturna manifestacija Dani Svetog Vasilija Ostroškog počeće sjutra, obilježavanjem slave manastira Đurđevi Stupovi kod Berana, a biće nastavljena u Nikšiću do 12. maja, kada se organizuje svečana litija.

Predsjednik Crkvene opštine Ratko Krivokapić podsjetio je da su u svečanim litijama 12. maja na Dan Svetog Vasilija ulicama Nikšića prošle stotine hiljada ljudi, počev od 1996. godine, kada su na poklonjenje pronesene mošti Ostroškog Čudotvorca.

Starješina nikšićkog Sabornog hrama jerej Miodrag Todorović kazao je da je planirano da se 7. maja u Nikšiću održe izložba ikona i manastirskog rukodjeljstva, kao i predavanje „Novomučenici i ispovjednici ruski“, koje će održati Dimitrij Andrejevič Karpuk.

Programom manifestacije istog dana predviđen je i koncert muškog hora Duhovne akademije iz Sankt Peterburga na čelu sa rektorom – arhiepiskopom Amvrosijem, koji će izvesti prvo duhovnu, a potom narodnu rusku muziku.

„Uoči Dana Svetog Vasilija, u nedjelju 11. maja u 17 sati u Sabornom hramu biće svečani doček i moleban čudotvornoj ikoni Tihvinske Bogorodice, koja je dar ruskog međunarodnog Fonda, a potom i svečano bdenije koje će služiti ariepiskopi Amvrosije i budimljansko-nikšićki Joanikije“, kazao je Todorović na konferenciji za novinare.

Dani Svetog Vasilija završiće se svečanom litijom, na koju je Todorović pozvao sve građane da dođu, bez obzira na vjeru, kao što se sabiraju i u Ostrogu.

„Tog dana nema niko razloga da izostane, jer svi volimo i poštujemo Svetog Vasilija koji je izvan i iznad svake ideologije, sujeta i samoljublja ovozemaljskih“, rekao je Todorović.

U okviru programa iz kulture u okviru manifestacije, kako je saopštio književnik Milutin Mićović, biće predstavljeni časopisi Sveviđe i Slovo, promovisana knjiga „Kamena čtenija“ predsjednika Matice srpske Ivana Negrišorca i dodijeljena nagrada Izviiskra Njegoševa akademiku Milovanu Danojliću.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

COOL PRIČE