• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MINISTARSTVO ĆE SE OBRATITI VLADI SA PREDLOGOM DA DAJU SAGLASNOST ZA PODIZANJE SPOMENIKA AMFILOHIJU

Izvor Vijesti

Prethodno je odbijen zahtјev za podizanje spomenika Amfilohiju koji je Ministarstvu uputila Opština Berane.

 Ministarstvo će se obratiti Vladi sa predlogom da daju saglasnost za podizanje spomenika Amfilohiju Izvor: Vlada Crne Gore

Ministarstvo kulture i medija (MKM) obratiće se Vladi Crne Gore sa predlogom za davanje saglasnosti Opštini Berane za postavljanje spomen-obilježja nekadašnjem mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiјu.

To je Vijestima kazala ministarka Tamara Vujović, ističući da MKM ne može dati saglasnost za podizanje spomenika ličnosti od čije smrti nije prošlo 20 godina, na osnovu Zakona o spomen-obilježjima.

Prethodno je odbijen zahtјev za podizanje spomenika Amfilohiju koji je Ministarstvu uputila Opština Berane.

Tim povodom reagovala je Eparhija budimljansko-nikšićka Srpske pravoslavne crkve (SPC), ističući da je "Rјešenje broj 13-082/24-276/6 koјim se odbiјa Zahtјev i Dopuna prethodne saglasnosti Vlade nezakonito, јer ne sadrži dovoljne razloge, a dati razlozi su proizvoljni i kontradiktorni, nažalost, јednim diјelom i maliciozni".

Vujović je to Rješenje stavila van snage, kazala je Vijestima, usljed propusta tog resora, zaključuje se u odgovoru...

"U okviru Ministarstva kulture i medija nije sproveden cjelovit postupak u skladu sa odredbama člana 9 stav 2 i 3 Zakona o spomen-obilježljima. Naime, Ministarstvo ne može dati saglasnost za postavljanje spomen-obilježja za ličnosti prije isteka vremena od 20 godina od dana njihovog upokojenja, to se može učiniti samo uz predhodnu saglasnost Vlade. Ministarstvo kulture i medija je propustilo da od Vlade zatraži takvu saglasnost", obrazložila je Vujović u odgovoru Vijestima.

Eparhija budimljansko-nikšićka posebno je problematizovala obrazloženje u Rješenju u kojem se pozivaju na član 10 Zakona o spomen-obilježjima.

Član 10 propisuje da nije dozvoljeno podizati spomen-obilježje: za događaj koji označava gubitak slobode ili nezavisnosti Crne Gore; za događaj koji simbolizuje, odnosno označava saradnju sa okupatorom, njegovim saveznikom ili pomagačem; za događaj koji predstavlja sukob naroda isključivo na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi; licu koje je bilo saradnik okupatora, njegovog saveznika ili pomagača; licu koje je zastupalo fašističke, šovinističke ili nacističke ideje ili ideologije; licu koje je osuđeno za krivično djelo protiv čovječnosti ili drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom ili je proglašeno ratnim zločincem; licu koje je u istoriji Crne Gore ili u istoriji čovječanstva imalo negativnu ulogu.

"Citiranje čl. 10 Zakona u kontekstu iznalaženja opravdanih razloga za odbijanje Zahtjeva, bez ikakvog činjeničnog koneksiteta sa njegovom sadržinom, u najmanju ruku je pravno skandalozno, a implicitno i zlonamjerno. Da li Ministarstvo insinuira da bi se ličnost i životno djelo blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija moglo supsumirati pod neko od prohibitivnih određenja navedenog člana?", navode iz Eparhije budimljansko-nikšićke.

Na upit Vijesti ovim povodom, ministarka kaže da se ti navodi ne odnose na lik i djelo mitropolita Amfilohija.

"Citirane odredbe koje navodite u Vašem pitanju uopšte se ne odnose na lik i djelo Mitropolita Amfilohija, već su dio uobičajene forme svakog rješenja kojim se citiraju odredbe zakona koje se odnose na davanje saglasnosti. Naprotiv, mitropolit Amfilohije je ličnost od izuzetnog značaja za Crnu Goru i jedan od najuglednijih episkopa u čitavom pravoslavnom svijetu. Izvinjavam se svim građanima i građankama Crne Gore i Eparhiji budimljansko-nikšićkoj na propustu koji je učinjen", poručila je Vujović u svom odgovoru, navodeći da će se MKM obratiti Vladi sa predlogom za davanje prethodne saglasnosti Opštini Berane za postavljenje predmetnog spomen-obilježlja, u skladu sa ovlašćenjima Vlade.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA