• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje treći UnderhillFest

Treći Telekom UnderhillFest održaće se od 7. do 15. juna 2012. godine u Podgorici.

 Počinje treći UnderhillFest Izvor: MONDO

Festival će biti otvoren 7. juna u bioskopu "Cineplex" projekcijom filma "Pina" kultnog njemačkog reditelja Vima Vendersa.

Dan kasnije 8. juna, na Stadionu malih sportova biće upriličena podgorička premijera filma Pjera Žalice "Orkestar" - dokumentarac o karijeri Saše Lošića i "Plavog orkestra", ali i fenomenima pop i rok scene bivše Jugoslavije i društva uopšte.

Isto veče, na Stadionu biće održan koncert benda "Eyesburn", po mnogima jedinog pravog hardcore/reggae sastava u Srbiji, koji su poznati takođe po nevjerovatnoj energiji na nastupima, kojom su aosvajali publiku širom Evrope.

Filmski program sastojaće se od međunarodne i regionalne selekcije, kao i vantakmičarske na kojem će biti prikazano dvadesetak filmova.

S obzirom na to da je festival open air koncepta, ostali dokumentarni filmovi biće prikazani na krovu "Garaže", koja se nalazi između ulica Vuka Karadžića i Novaka Miloševa.

Takođe, u okviru filmskog programa na festivalu će se organizovati retrospektiva crnogorskog dokumentarnog filma - rađena u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, kao i promocija studentskih dokumentarnih filmova – u saradnji sa Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja.

Cijena ulaznice za filmske projekcije po večeri je dva eura, dok su ulaznice za koncerte pet eura.

Prateći dio festivala je i edukativni program, tokom kojeg će se organizovati radionica dokumentarnog filma u saradnji sa RESTART-om iz Zagreba i Fakultetom vizuelnih umjetnosti iz Podgorice, koje će voditi producent Oliver Sertić i reditelj Nebojša Slijepčević, koji će takođe voditi diskusiju na temu "Ajmo malo o video aktivizmu".

Producentkinja Snežana Penev održaće predavanje o filmskim fondovima u Evropi.

Gosti festivala biće Pjer Žalica, pjevac i kompozitor Saša Lošić, Dragana Kanjevac, autorka filma "Sonja" – dokumentarca o ikoni jugoslovenskog glumišta Sonji Savić, kao i Holanđanka Marike Šelart – autorka filma "Jajašca za kasnije"i Francuz Demien For – reditelj filma "Kada su djevojke flertovale sa bogovima".

Festival će biti zatvoren 15. juna filmom "Sena", koji će biti prikazan u saradnji sa British Councilom. Za tu projekciju ulaznice se neće naplaćivati.

Nakon filma biće održan koncert grupe "Darkwood Dub" na Stadionu malih sportova.

Žiri ovogodišnjeg festivala su Marija Perović, Snežana Penev i Nebojša Slijepčević. Oni će dodijeliti nagradu "Maslačak" najboljim filmovima u kategorijama – međunarodna i regionalna selekcija. Takođe, kao i ranijih godina, publika će odabrati najbolji film. Nagradu je kreirao poznati crnogorski umjetnik Roman Đuranović.

UnderhillFest je uspio da ostvari dobru saradnju sa nekoliko preduzeća i institucija iz Crne Gore, koji su pomogli da festival ove godine bude organizovan na ovakvom nivou. To su Sekreterijat za kulturu Opštine Podgorica, kao i producentske kuće iz Podgorice Katun Movies i Artikulacija.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA