Region

GODINU DANA OD SMRTI PATRIJARHA IRINEJA: Ovo su bile njegove posljednje riječi kada su ga stavili na ventilaciju

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Patrijarh srpski Irinej preminuo je 20. novembra 2020. godine.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Godišnjica upokojenja patrijarha Irineja obilježava se danas, a 45. Poglavar SPC ostaće upamćen ne samo po blagoj naravi i "jakoj" riječi, vjernosti prema crkvi i državi, već i po uvođenju vjerske službe u Vojsku Srbije, po govoru u UN i ogromnim zaslugama da hram Svetog Save poslije skoro devet decenija bude gotov.

"Samo vi, djeco, radite svoj posao. Ništa vi ne brinite za mene", bile su poslednje riječi blaženopočivšeg patrijarha Irineja u VMC Karaburma. Irinej je to rekao kada su ga doktori stavljali na neinvazinu ventilaciju (NIV).

Pukovnik doc. dr Ivo Udovičić, vrsni anesteziolog s VMA, koji na radnom stolu već ima statuu patrijarha Pavla, dočekao je početkom novembra, prošle godine, i njegovog nasljednika Irineja. Patrijarh Irinej je bio pozitivan na koronu, ali ne i bolestan, pa je bio smješten u "Karaburmu" iz predostrožnosti, zbog godina i komorbiditeta.

"Tih prvih sedam-osam dana zaista je bilo lijepo raditi ovdje. Uvijek smo išli kod Njegove svjetosti. Volio je da priča, bio je govorljiv, informisan. On je nas hrabrio: 'Djeco moja, idite liječite druge ljude. Vidite koliko je ovde teških pacijenata. Šta ćete kod mene?'", priča dr Udovičić.

"Kaže Njegova svjetost jedan dan: 'Nešto gori tamo'. Gledam, nema ništa. Pomislim da mu se nije nešto prividjelo od manjka kiseonika. Kad, stvarno, na krovu ove zgrade su nešto varili i bio je mali plamen. I ja kroz ove naočare ne vidim, a on bez naočara, u 91. godini, vidio je", rekao je dr Udovičić.

Imao je patrijarh, kako je tada rekao pukovnik Udovičić, uhodani raspored - tačno se znalo kad je doručkovao, ručao, večerao, o čemu su brinula i dvojica njegovih sekretara.

"Osjećala se tih dana neka čudna energija u vazduhu. Tad smo imali i dosta teških pacijenata i svi su dobro prolazili. Svi smo radili sa zadovoljstvom", govori dr Udovičić.

Kako je tada govorio komandant ove bolnice, a prenijeli mediji, 10. dan patrijarhu su krenuli simptomi. Prvo je imao upalu pluća, koju su lekari u startu sanirali.

"Oporavio se. Ali poslije dva dana dolazi do srčanog popuštanja zbog pneumonije i dejstva virusa na srce. I iz toga se izvukao", kaže dr Udovičić.

Treće pogoršanje, patrijarh Irinej nije mogao da preživi. Pluća su počela ponovo da otkazuju, pa je morao u intenzivnu njegu.

"Sjeo je u kolica. Premjestili smo ga s kiseonikom. Kod drugih pacijenata u takvim trenucima vidite strah, paniku, borbu za život. A on je bio potpuno miran. Kao božji čovjek, vjerovatno se i prepustio božjoj volji. Kad smo mu stavljali neinvazivnu 'ful fejs' masku i objašnjavali šta ćemo mu raditi, rekao je: 'Samo vi, djeco, radite svoj posao. Ništa vi ne brinite za mene'", priča dr Udovičić.

Jedva da je malo više od pola dana sastavio u tom krevetu. Dva-tri sata poslije stavljanja one maske, u pola 7 uveče tog 19. novembra, ljekari su morali da ga intubiraju:

"Znali smo da je to kraj. I gledali smo da što duže to odložimo. Da bude s nama. Čim smo ga intubirali, počeli su da otkazuju organi. Pluća, srce, ni mašina više ništa nije mogla. Ni svi ljekovi, ni sav adrenalin. Srce je stalo u 7.07 tog 20. novembra", rekao je dr Udovičić i dodao:

"I koliko god da smo bili spremni, bio je to jedan od najtužnijih dana ovde. Svi su spontano izašli i stali u špalir da isprate patrijarha".

Patrijarh Irinej naslijedio je na čelu SPC-a patrijarha Pavla po opštem mišljenju najvoljenijeg poglavara u novijoj istoriji crkve što je samo po sebi bio veliki izazov.