Region

DODIKOVA DEKLARACIJA IZAZVALA BURU: RS dobija vojsku, Pale - prijestonica, Banja Luka - glavni grad!

Autor Jovana Raičević Izvor Kurir.rs

Politička drama u Bosni i Hercegovini ulazi u novu fazu, jer je u Skupštinu Republike Srpske i zvanično stigla Deklaracija o ustavnim principima, zajedno sa materijalima za posebnu sjednicu posvećenu vraćanju nadležnosti Srpske, prenosi Kurir.

Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk

Bura se tek očekuje krajem mjeseca, kada će najvjerovatnije biti održana ova sjednica, ali i u narednih šest mjeseci u kojima će Vlada RS pisati svoje zakone o bezbjednosti, vojsci, oporezivanju, sudu, tužilaštvu... i time potvrditi sve nadležnosti Srpske, osim onih koje po Ustavu BiH pripadaju BiH, navodi Kurir.

Nema odlaganja

Predlagači deklaracije su predsjednica RS Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS Radovan Višković, te klubovi poslanika koji čine vladajuću većinu. Iz opozicije su poručili da vladajući blok "razvodnjava" priču o vraćanju nadležnosti. Predsjednik Skupštine RS Nedeljko Čubrilović poručio je da neće biti odlaganja sjednice o vraćanju nadležnosti i da oni koji tvrde suprotno žele da politizuju situaciju.

U deklaraciji se navodi da skupština zadužuje Vladu RS da u koordinaciji sa predsjednikom, pripremi tekst Ustava RS, kojim će se potvrditi sve nadležnosti Srpske. Novim Ustavom, između ostalog, Banjaluka će biti glavni grad, a Pale prijestonica RS. U dokumentu, na deset strana i kroz 20 članova, ističe se i da su svi zakoni koje je nametnuo visoki predstavnik - neustavni. Kada je riječ o oblastima odbrane, poreza i pravosuđu BiH i prenesenim nadležnostima sa RS na nivo BiH, u deklaraciji piše "sporazumima entiteta o odbrani, o porezu na dodatu vrijednost i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, te nadležnosti nisu trajno prenesene na nivo BiH, jer im nisu prethodile izmene i dopune Ustava BiH da bi se stvorio ustavni osnov".

Smeta im vojska

Srpski profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić kaže za Kurir da opozicija nema snagu da poremeti, a kamoli zaustavi proces vraćanja nadležnosti RS. Kako upozorava, najveći trn u oku zapadu, posebno SAD, jeste odvajanje vojske, jer je cilj - članstvo BiH u Nato i pritisak na Srbiju.

- Jedinstvo opozicije i vlasti koje je postignuto posle Inckovog zakona više ne postoji. Partije opozicije se polako izvlače iz ovog procesa, a razloge je, slučajno ili namjerno, otkrio američki zvaničnik Gabrijel Eskobar u svom izvještaju Kongresu. Tu je praktično rekao da je stavio pod kontrolu opoziciju RS. Ukoliko bude glasala protiv ovoga, biće jasno pod čijim je uticajem. Amerikance ne interesuju mnogo ove nadležnosti, osim vojske - napominje Kurirov sagovornik.

Perišić smatra da će SAD ponuditi određene pogodnosti Banjaluci, kako bi odustala od vojske, a BiH krenula putem Nato.

- Time bi Srbiju stavili u veoma nezgodan položaj i ona bi bila pod ogromnim pritiskom. Namjera je da se spriječi povezivanje RS i Srbije, da granica na Drini bude vječna. Međutim, kakvi god pritisci i ponude bile, nijedno rešenje ne može da prođe bez saglasnosti Srbije - naglašava on.

Oglasio se Valentin Incko: Situacija u BiH nikada nije bila teža

Izvor: Screenshot Youtube/N1

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je da situacija u BiH nikada nije bila teža i da država može da se raspadne. Incko je rekao da se potpunosti slaže da ocjenom sadašnjeg visokog predstavnika Kristijana Šmita, koji je u Savjetu bezbjednosti UN upozorio da BiH može da se raspadne, prenio je portal Kliks (Klix).