Region

DŽIPOVI, SKANDALI, FAKULTETI I "SMRT ZA ŽENE": Ovako je živio muftija Muamer Zukorlić!

Autor Kristina Stevović Izvor Kurir

Bivši ministar i muftija Muamer Zukorlić, koji je preminuo juče u 51. godini, vodio je veoma intrigantan život.

Izvor: Kurir/Ana Paunković

Bivši muftija Muamer Zukurlić u centru često se nalazi u centru pažnje javnosti zbog peticija za opoziv sa mjesta predsjednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Oni koji su pokrenuli peticiju smatraju da je on nedostojan ove funkcije jer je šerijatski obrazovan.

No, ovaj muftija je jedinstven i po svojim ženama (javnosti poznate dvije, spominjala se i treća), luksuznom načinu života i po tome što je na javne događaje dolazio sa četiri džipa BMW X5.

Skromno, zar ne?

 Evo kontorverzi koje se vezuju za ovog, doskora poglavara Islamske zajednice u Srbiji i važne političke figure.

"Bio je smrt za žene"

Muamer Zukorlić bio je u braku sa Elmom Elif Zukorlić (37), koja mu je prva zakonita žena.

Ona potiče iz ugledne novopazarske porodice, a s djecom živi u centru Novog Pazara, dok druga muftijina žena, koju je upoznao u Jordanu, po imenu Umeja, živi odvojeno sa svojom djecom.

Islam dozvoljava svojim vjernicima da imaju više supruga, pod uslovom da prethodnog bračnog partnera materijalno obezbijede i da od prethodne supruge dobiju saglasnost za novi brak.

Ipak, vijest da se Zukurlić pored dvije supruge zabavljao sa novinarkom Belkisom Crnovršanin, koju je planirao za treću suprugu prenijela se srpskim medijima prije par godina kao bomba. "Muftija je smrt za žene", pisale su tada novine, a novinarka s kojom se navodno viđao tada je imala samo 25 godina.

Skandali

Inače, i dok je bio u parlamentu, Muamer Zukorlić izazvao je brojne skandale: prijetio je Borisu Tadiću „da se ne igra ratom“, udario je pjesnikom u lice Bekira Makića u svom kabinetu, a bio je poznat i po oštrom jeziku i čestim sukobljavanjima sa neistomišljenicima.

Nije se libio da iskaže svoje mišljenje, ako ni da javno govori o svojim životnim izborima, žanama, djeci, braku, kao i o univerzitetu koji je osnovao u Novom Pazaru, a koji je bio tema brojnih medijskih napisa.

Čuveni džipovi

Jedna od kontroverzi vezana za njegov život je i luksuz u kome je uživao, a poznato je da se sa svitom pojavio na obilj

ežavanju 15 godina od zločina u Srebrenici u četiri ogromna BMW džipa! U pitanju je model X5, jedan od najboljih bavarskog proizvođača automobila.

Zanimljivo, na džipovima s beogradskim registarskim tablicama preko gornjeg dela šoferšajbne krupnim belim slovima bilo je ispisano "Muftija"!