Region

NOVI DETALJI U ISTRAZI UBISTVA ĐOKIĆA: Novac nije jedini motiv ubice, a jedna mogućnost je isključena!

Autor Gordana Bojanić Izvor Srpski Telegraf

Prošlo je 20 dana od ubistva vlasnika mjenjačnice u Aleksincu Gorana Đokića (47), njegove supruge Gordane (46) i njihove ćerke Lidije (25), ali i pored intenzivne policijske potrage, osumnjičenih za nezapamćeni zločin i dalje nema.

Izvor: KURIR/M.S./RTS/Screenshot

Ono što je sve jasnije je da motiv svirepe likvidacije čitave porodice nije bilo isključivo koristoljublje, već Goranovi poslovi, o kojima čak ni najbliža rodbina nije znala ništa. Na osnovu pronađenih tragova, rekonstruisani su poslednji trenuci života Đokića, ali ključni tragovi, kao što su oružje iz kojih su usmrćeni, i dalje fale.

Organi gonjenja vjeruju da je ubica imao samo jedan problem, kako da uđe u vozilo porodice Đokić, a da je nakon toga, samo sproveo dobro razrađen plan.

Prema nekim teorijama, moguće je da je to bio neko koga Goran poznaje, a kao manje vjerovatan način se pominje da se ubica prerušio u policajca.

"Gordana je po prirodi bila mirna i plašljiva žena, a Lidija je vjerovatno bila uspaničena. Sve ukazuje da je prvo pucao u Gordanu sa zadnjeg sjedišta, metak je pogodio u grudi, ali moguće je da nije odmah umrla. Na taj način je Goranu stavio do znanja da je spreman na sve. Pretpostavlja se da je onda Lidiji, za koju je znao da bi Goran za nju učinio sve, stavio pištolj na čelo i prinudio ga da ode do stare separacije u ataru sela Moravac. On se vjerovatno nadao da će ubica bar nju poštedjeti, pa je pristajao na sve. Kada su došli do mjesta zvanog Dudine bare, pucao je u sve troje, čak i u već ranjenu, a možda i mrtvu Gordanu. Na tom mjestu su za sada pronađene tri čaure koje potvrđuju ovu verziju događaja kao i veća količina krvi što je dokaz da su tu usmrćeni, a zatim i spaljeni", navodi izvor upućen u slučaj.

Mada se spekulisalo da je porodica možda usmrćena Goranovim pištoljem, ta mogućnost je isključena.

"Đokić je imao oružje koje je, kako vjerujemo, nosio sa sobom, ali radi se o revolveru. To oružje ima burence, ne izbacuje čaure. Ona koja je nađena u kolima i ostale pronađene na mjestu ubistva su kalibra devet milimetara i ispaljene su iz pištolja. Ne isključuje se mogućnost da ga je ubica sakrio, bacio u rijeku ili ga se na drugi način otarasio. Ovo iz razloga što je kriminalcima poznato da se na osnovu čaura može doći do oružja. Tragovi udarne igle na čauri kao i urezi koji na njoj ostaju prilikom prolaska kroz cijev su jedinstveni, kao otisak prsta. Probnim pucanjem i poređenjem tokom balističke analize, nesumnjivo se može utvrditi da li je pucano iz istog oružja. Proveriće se i čaure iz ranijih krivičnih dela da bi se ustanovilo eventualno poklapanje da bi se utvrdili da li je isto oružje nekada korišćeno što može dovesti do identifikacije izvršioca", objašnjava sagovornik.

Nesumnjivo je da su Đokići opljačkani, ali sve ukazuje da to nije bio jedini razlog za njihovo ubistvo.

"Da je samo želio da ih opljačka, izvršilac bi to mogao da učini na mnogo benigniji način. S obzirom na to da ih je pratio, znao je gdje su ostavili vozilo u kojem je Goran držao novac. Mogao je da ga ukrade, imao je mogućnost da iz zaustavi na prevaru ili uz oružanu prijetnju, da ih istjera iz kola i da se tako domogne novca. Takođe, nakon ubistva mogao je da uzme Goranove ključeve od stana i mjenjačnice i da ukrade novac koji se tamo nalazio. Imao je vremena, jer je njihov nestanak prijavljen tek posle dva dana. Međutim, stan nije bio ispreturan, u njemu je bilo novca, a ista stvar je bilo u mjenjačnici, novac nije diran. Onaj kome je na umu samo pljačka, odnio bi i nakit žrtava, što se nije desilo. Sve ukazuje da je Đokiće mnogo mrzio i to istragu usmjerava ka onima koji su od Gorana pozajmljivali novac. Ali tu je policija naišla na ćorsokak jer sveske sa imenima dužnika nema, ili je izvršilac spalio ili je odnio sa sobom, kao i Goranovo oružje. Ni od kakve pomoći u njihovoj identifikaciji nije ni Goranova rodbina jer on ni najbližima nikada nije govorio detaljnije o svojim poslovima. Na pitanje kako mu ide posao, uvijek bi lakonski odgovarao sa: 'Dobro je, dobro!' I tu bi stavio tačku", priča izvor.

Više se ne isključuje mogućnost da je bio samo jedan, ali dobro pripremljen ubica.

Tagovi