Region

VUČIĆEVA PORUKA PRED SRBIMA U RAŠKOJ: Molim Albance da ne pokušavaju nasiljem, odgovor će biti kristalno jasan

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je u Raškoj odakle se obratio građanima.

Izvor: printscreen/rts

Pripadnici kosovske policije za ekonomski kriminal i carine zatvorili su više prodavnica u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i okolnim mjestima i na taj način izazvali reakciju žitelja tog grada, koji su kamionima i vozilima blokirali pojedine ulice i raksrnice.

Situacija u centru Kosovske Mitrovice se sada smiruje, građani se polako razilaze, a najveći dio policijskih snaga se izmjestio ka Bošnjačkoj mahali i tzv. istočnom mostu koji vodi ka južnom dijelu grada. Glavna raskrsnica u sjevernom dijelu grada i dalje blokirana kamionima.

Nakon prvih znakova haosa, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odmah se zaputio u Rašku i naredio je podizanje borbene gotovosti na teritoriji cijele zemlje. Predsjednik Vučić je stigao u garnizon Vojske Srbije u Raškoj, gdje je obišao vojnike, a zatim će obići i jedinice Žandarmerije u toj oblasti. Vučić se potom sastao sa vojnim vrhom i Srbima sa Kosova i Metohije, povodom upada specijalaca Kosova na sjever pokrajine i pucnjave po srpskom narodu.

Vučić je rekao da Srbija svojim trupama neće ulaziti na Kosovu i Metohiju i da će čekati NATO 24 sata da reaguje u slučaju pogroma. Ako NATO ne reaguje, Srbija će reagovati.

Na sastanku je predsjednik Srbije rekao da će saslušati svakoga koliko god bude bilo potrebno vremena. On je na sastanak došao sa ministrom Aleksandrom Vulinom i Nebojšom Stefanovićem. Prvo se obratio Goran Rakić, predsjednik Srpske liste.

"Želim da se čuje istina od ljudi koji su ovdje u sali. Ne znam kao da nazovem više događaj koji se desio, da neko puca na ljude - ja to ne mogu da razumijem. Sledeći put ako se nešto desi imaćemo opšti otpor, branićemo se svim raspoloživim sredstvima", rekao je Rakić što je dočekano veliki aplauzom u sali.

Stefanović, Vučić i Vulin na sastanku u Raškoj
Izvor: printscreen/rts

Drugi građani su se svi složili da "nemaju više živaca", i da su "satjerani u ćošak i moraju da se brane".

Oglasila se i sestra od strica ranjenog Srećka Sofronijevića: "Ja ne znam više šta da radim. Doživljavali smo sve i svašta. Došli smo u situaciju da nemamo ljekove, da nemamo državne ustanove."

Jedan od Srba rekao je da smatra da za ovu situaciju, prema njegovom mišljenju, postoje samo dva rješenja - ili borba za prava Srba na demokratski način u kosovskim institucijama u kojima nema ni srpskog jezika, ni prevoda ili građanska neposlušnost i izlazak iz svih institucija prištinske vlasti.

Srbi su poručili da su ovdje danas s predsjednikom u Raški jer mu bezrezervno vjeruju i da zajednički žele da nađu rjeđenje šta i kako dalje "jer ovakav teror i duge cijevi na goloruki narod ne može više da se istrpi".

Obraćanje predsjednika

"Danas sam shvatio i nešto ću da vam kažem, nisam ja tražio od vas da budete uz mene ili da budemo zajedno zato što nam se nešto sviđa - kada je u pitanju Kosovo i Metohija ne postoji nijedna lijepa stvar koja je mogla ili će moći da nam se dogodi. Sasvim sam siguran da dobro znate da smo se borili i trudili da sve sačuvamo a da ne ugrozimo cjelokupnu Srbiju", rekao je Vučić i dodao:

"Kada vi govorite, ja negdje mislim isto sve što i vi - svako slovo, svaku riječ. Postavlja se pitanje šta je to što je naša pametna reakcija? Ja sam taj koji je kriv i koji je molio da ne napadate ROSU, ne zato što sam brinuo za njih, već zato što sam brinuo da će neko od njih to jedva da dočeka i da ubije nekoga našeg. Danas, dok nisam čuo i vidio da je iz Sofronijevića izvađen metak i da će sve biti u redu, živ nisam bio. Pozvao sam Lajčaka danas i rekao sam mu: 'Zauzdajte ih, ako niste u stanju da ih zauzdate, zauzdaćemo ih mi.' Oni su mi rekli: 'Radimo na tome', a onda su ih natjerali da se povuku. Ovo danas što su izvodili imali su podršku makar jedne države i to nije nijedna zemlja današnje Evropske Unije", istakao je predsjednik.

"Beograd i Srbija su uz vas"

"Razumem vaš gnjev, dočekali smo trenutak da napadaju dugim cijevima na keks i limenke soka. Pronašli smo 65 čaura, sve njihove vojske ROSU. Sve su Albanci pucali."

"Postoji tri razloga zašto ovo rade, prvi razlog je taj što ih neke velike sile požuruju - tu se nalazi i želja dijela velikih zapadnih sila da se sve ruši da bi oni mogli bolje da upravljaju procesima. I druga stvar, ne zaboravite, njima nije samo cilj nezavisno Kosovo, njima je cilj slabljenje Srbije."

"Postavlja se pitanje šta je nama činiti, ja vidim kakvo je raspoloženje kod vas i šta god da vas molim, znam da me nećete poslušati. Došao sam ovde da vam se obratim i molio sam vas samo da me saslušate do kraja. Ja ne mogu da vas pozivam da ulazite u sukobe sa bilo kim. Ja samo ne mislim da je to u ovom trenutku najpametniji izbor. Ali, šta god da se desi, Srbija i Beograd će biti uz vas", rekao je predsjednik, na šta su mu prisutni aplaudirali.

"Oni misle da imaju pravo da ubijaju Srbe i ne sekiraju se za Sofronijevića, ne sekiraju se ni za šta. Šta god da se desi, reći će da su oni tamo jurili strašne kriminalce koji zarađuju na keksu. Ne daju nam ljekove da uvezemo regularno, duže od mjesec dana nam stoje ljekovi na administrativnoj liniji."

Vučić je dodao da će se poštovati svaki postignuti dogovor i sporazum.

"Molim Albance da ne pokušavaju nasiljem da Srbe utjeruju i dovode u red. Ako to opet budu pokušali, moj odgovor će biti kristalno jasan, a to je - da u toj borbi u kojoj moramo da štitimo živote naše djece na Kosovu i Metohiji, ne samo da ćemo da zaštitimo, nego ćemo u toj borbi i da pobijedimo", zaključio je predsjednik.