Region

OD SUZAVCA NIJE MOGLO DA SE DIŠE: Protesti u Ljubljani zbog vladinih mjera protiv korone, povrijeđeno 8 osoba!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Najmanje osam osoba je povrijeđeno, a 25 uhapšeno posle nasilnih protesta u centru Ljubljane u utorak uveče.

Izvor: Profimedia

Demonstranti su izašli na ulice kako bi iskazali revolt protiv vladinih mjera za suzbijanje korona virusa, a tokom skupa grupa okupljenih sukobila se sa policijom.

Slovenačka policija upotrijebila je suzavac i vodene topove protiv demostranata kako bi obuzdala razjarenu masu. Na ulicama Ljubljane bilo je oko 3.000 ljudi koji su protestovali protiv oštrih vladinih mjera. Da sve bude dramatičnije, neredi su se dešavali baš uoči početka samita lidera EU.

Okupljeni su nosili transparente sa natpisom "Stop korona fašizmu" zahtijevajući jednaka prava vakcinisanih i nevakcinisanih građana.

U početku miran protest, ubrzo je prerastao u nasilan. Policija je vodenim topovima i suzavcem rastjerivala građane koji su se oglušili o naređenje da se povuku sa ulica.

U jednom trenutku priveden je i vođa protesta, pa su ogorčeni građani jajima gađali vozilo u koje su smjestili privedenog muškarca. Mediji prenose da su demonstranti bacali flaše, kamenice i petarde na policiju.

Oni su u jednom trenutku opkolili i automobil strane delegacije, koja je došla na samit, pa je vozač morao da bježi u rikverc, a policija je pokušavala da obuzda demonstrante.

Portal "24ur" prenosi da su tokom protesta oštećena i policijska vozila.

Policija je ranije zaustavila oko 30 autobusa koji su dovozili demonstrante iz drugih gradova u Ljubljanu, a policijski helikopter nadlijetao je centar grada.

Inače, policija je juče postavila kontrolne punktove i ograničila saobraćaj i kretanje nedaleko od Lubljane gdje će se održava samit EU-Zapadni Balkan.

Tagovi