Region

UHAPŠEN FIKRET ABDIĆ NA OSNOVU POTERNICE NA ZAHTEV HRVATA: SIPA ga odvodi, a porodica sve snima (VIDEO)

Autor Gordana Bojanić Izvor Klix.ba

Fikret Abdić i njegov sin terete se za zloupotrebu službenog položaja.

Izvor: Facebook/printscreen/Laburistička Stranka BiH

Pripadnici SIPA, državne agencije za istrage i zaštitu, uhapsili su sinoć Fikreta Abdića, aktuelnog načelnika Velike Kladuše i osuđenika za ratne zločine.

Fikret Abdić zvani Babo uhapšen je na osnovu Interpolove crvene poternice koja je raspisana na zahtev hrvatskog Ministarstva pravde.

Pripadnici SIPA su saopštili Abdiću zbog čega ga privode, pa ga pozvali da krene s njima do Regionalne kancelarije u Banjaluci.

Iz Laburističke stranke su naglasili da su Abdića uhapsili na njegov 82. rođendan, kao i da su snimak privođenja snimili članovi njegove porodice.

Fikter Abdić i njegov sin terete se za sklapanje fiktivnih ugovora o zajmu i sporazuma o prenosu prava vlasništva, a ukupna počinjena šteta, prema optužnici, iznosi više od 31 miliona dinara.

U decembru 2019. godine Vrhovni sud Hrvatske prihvatio je žalbu državnog tužilaštva i ukinuo presudu Županijskog suda u Rijeci prema kojoj je bošnjačkohercegovački preduzetnik, političar i osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić bio oslobođen optužbi za počinjenje krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja.

 Fikret i njegov sin Ervin Abdić terete se za krivična dela zloupotrebe položaja i ovlašćenja i pomaganje u zloupotrebi položaja i ovlašćenja i omogućavanje drugome sticanja protivpravne imovinske koristi.

Fikret Abdić se tereti da je 2001. fiktivno pozajmio Agrokomercu više od 9 miliona dinara, a zatim je, pošto novac nije vraćen, preuzeo nekretninu firme - vilu u Voloskom vrednu skoro 30 miliona dinara. Takođe, on se tereti da je 2005. opunomoćio sina, iako to nije smeo jer više nije bio direktor jedne od Agrokomercovih firmi, da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozali.

Obojica su se na početku suđenja izjasnila da se ne smatraju krivim.