Region

UČITELJICA ANTIVAKSERKA DOBILA OTKAZ: Odbila vakcinaciju, a potom i da se testira na koronu

Autor Aleksandra Milić Izvor mondo.rs

Nije htjela ni da nosi masku u razredu.

Izvor: YouTube/printscreen/ABC news (Australia)

Učiteljici jedne osnovne škole u Mariboru uručen je otkaz jer je odbila da se vakciniše ili testira na kovid-19, što je prvi takav slučaj nakon što je vlada, zbog širenja epidemije u trećem talasu, pooštrila protiv epidemiološke mere.

Kako su u objavili slovenački mediji, njoj je od početka školske godine bilo privremeno zabranjen rad jer je odbijala nedeljni test i nošenje masku u razredu, na šta ju je obavezivala odluka ministarstva obrazovanja. Na rješenje o prestanku radnog odnosa postoji pravo žalbe u roku dvije nedjelje. Mediji prenose da je ta učiteljica aktivno djelovala u antivakserskoj grupi koja je nedavno upala u studio informativnog programa, tražeći da se prestane s "propagandom" vladine kampanje za vakcinaciju, a u videu na Fejsbuku nagovarala je roditelje da ne šalju djecu u "režimsku i fašističku školu".

Direktorka škole Katja Pregl izjavila je za mariborski list "Večer" da joj je otkaz uručen zbog kršenja radnih obaveza budući jer je odbijala da nosi masku u zatvorenom prostoru, kao i da nije ispunjavala tzv. PVT uslov (preboljeli, vakcinisani, testirani) koji je obaveza za zaposlene u školi.

Slovenački ministar zdravstva Janez Poklukar izjavio je danas da PVT uslov već "daje rezultat" jer je posljednjih dana broj novozaraženih u stagnaciji. On je najavio da će zaoštreni PV uslov (samo preboljeli i vakcinisani), koji se od 1. septembra primjenjuje na državnu upravu, biti proširen na sve ako epidemiološki brojevi, kao i broj hospitalizovanih, nastave da rastu.

Zaposleni u užem dijelu državne uprave moraju se, ako nisu preboljeli kovid-19 u posljednjih šest mjeseci, obavezno vakcinisati prvom dozom vakcine do prvog oktobra a drugom najkasnije do 1. novembra.

Ako to ne učine neće moći da rade u službenim prostorijama, osim ako je tehnički i u skladu s njihovim radnim mjestom moguće da rade od kuće, odnosno onlajn.

Protiv te odluke vlade protestvovalo je više sindikata zaposlenih u državnoj upravi, a ustavnom je sudu je podnijeto više od 200 predloga da se vladina mera proglasi neustavnom, prenose slovenački mediji.