Region

NAPETO! SPECIJALNA VOZILA STIGLA NA JARINJE: Nova smena kosovske policije, Srbi dopremaju hleb i vodu (FOTO, VIDEO)

Autor Gordana Bojanić Izvor kosovo online

Na Jarinje je stigao novi kordon policije, naoružane do zuba, ali su Srbi spremni da ostanu na administrativnoj granici dok se problem ne reši.

Izvor: Youtube/printscreen/ Kosovo Online

Više od deset specijalnih policijskih vozila prošlo je oko podneva kroz Leposavić ka prelazu Jarinje. Tamo je u toku blokada saobraćaja zbog uvedenih mera Prištine po pitanju prekida sporazuma o registarskim tablicama.

Kako se vidi na licu mesta, u pitanju je smena policajaca, ali očigledno da je napetost u blizini administrativne linije i dalje prisutna.

Od jutros je znatno veći broj Srba okupljenih na prelazu Jarinje nego tokom jučerašnjeg dana. Onima koji su proveli noć na Jarinju u znak protesta zbog mera koje je počela da sprovodi kosovska Vlada, pridružuje se sve više građana iz naše južne pokrajine.

Prethodna noć je na Jarinju protekla mirno i bez ikakvih incidenata. Okupljeni Srbi su u grupicama oko zapaljenih vatri oko ostali budni cele noći. Grupice su brojale po desetak ljudi.

Jedinice Rosu na Jarinju
Izvor: YouTube/Kosovo Online

Ljudi koji dolaze da se priključuju protestima sa sobom nose vodu, hranu i toplu odeću. Stiče se utisak da Srbi ne nameravaju da napuste proteste. Njihova poruka je i dalje da žele povlačenje uredbe kosovske vlade koja se tiče registarskih tablica i traže uspostavljanje Zajednice srpskih opština, na šta ukazuje i sinoć postavljen transparent, razvijen na nekoliko metara od pripadnika Rosu, a na kojem piše "Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština".

Nastavak protesta na Jarinju
Izvor: YouTube/Kosovo Online

Da podsetimo, specijalne jedinice kosovske policije su juče ujutru u velikom broju stigle na prelaze Jarinje i Brnjak, ali su se Srbi sa severa Kosova nedugo zatim okupili na prelazima i u znak protesta zbog uvođenja reciprociteta blokirali putne prvce u oba smera.

Nova smena kosovske policije stigla na Jarinje
Izvor: YouTube/Kosovo Online

Predstavnici Srpske liste su sa okupljenim građanima i oni su uputili apel Beogradu da im pomogne u rešavanju problema na KiM.

Tagovi