Region

DEBELI DOSIJEI VELJINIH VOJNIKA: Padali za klanje, mučenje, otmice i silovanje, a NAJBRUTALNIJI od njih nije osuđivan!

Autor Aleksandra Milić Izvor mondo.rs

Većina pripadnika klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića prije hapšenja 4. februara policiji uglavnom nisu bili poznati po monstruoznim zločinima, već su hapšeni i osuđivani uglavnom zbog droge, nasilničkog ponašanja i oružja.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Kurir/Dado Đilas/TV Pink / screenshot/Kurir/Printscreen

Zloglasni klan razbijen je u februaru, a zasad se tereti za sedam surovih likvidacija, otmicu, silovanje i trgovinu drogom i oružjem. Optužnica je podignuta protiv 32 osobe, a pojedini prije ovoga nisu bili osuđivani.

"Bojan Hrvatin, navijač Rada, koji se kandidovao za svjedoka-saradnika, jedini je u prošlosti osuđivan za teško ubistvo. On je zaklao navijača Voždovca Bojana Majića 2005. u vozu. Praktično, jedini je vojnik koji je prije brutalnih ubistava u kući u Ritopeku počinio isto krivično djelo", kaže izvor i dodaje da je Hrvatin pravosnažno osuđen na 15 godina robije, a iz zatvora je izašao ranije i to prošle godine.

Upravo u zatvoru, Hrvatin je upoznao Miloša Budimira, koji je učestvovao u svih pet likvidacija u Ritopeku.

"Braća Miloš i Marko Budimir su prije hapšenja zbog ubistava robijala zbog trgovine narkoticima", kaže izvor.

Nišlija Marko Andrić Kuzman, koji je optužen za učešće u ubistvu Milana Ljepoje, u javnosti se pominjao i 2007.

"Tada je hapšen zbog učestvovanja u otmici maloljetnog košarkaša, sina niškog političara. Mladića je, kako se sumnjalo, sa još dvojicom oteo kod hale Čair, uvukao u auto, pa odvezao na brdo Vinik, gdje su ga zlostavljali, tukli štanglom, sjekli žiletom i gasili cigarete po njemu. Andrić je osuđen i zbog nelegalnog pištolja", podsjeća izvor.

Još jednom pripadniku klana se sudi za ubistvo, a riječ je o Milovanu Tadiću, bivšem vjereniku starlete Tijane Ajfon.

Milovan Tadić
Izvor: Kurir/printscreen

"Apelacioni sud u Beogradu ljetos je ukinuo prvostepenu presudu Višeg suda, kojom je Tadić bio osuđen na pet i po godina zatvora jer je u decembru 2015. Slobodanu Vukiću, gostu kluba "Tilt" u kom je bio obezbjeđenje, nanio povredu od koje je kasnije preminuo. Apelacioni sud naložio je novo suđenje. Tadić je osuđivan i zbog prodaje kokaina, ali je presuda ukinuta", kaže izvor i dodaje da se najnovijom optužnicom Tadić tereti za otmicu i trgovinu narkoticima.

Optuženi članovi kriminalne grupe Boris Karapandžić i Aleksandar Vučeljić osuđivani su zbog demoliranja kafića nekadašnjeg vođe Alkatraza Aleksandra Vavića na Karaburmi 2013.

"Karapandžiću se sudi i za demoliranje kluba 'Komitet' 2018. godine, a tokom boravka u kućnom pritvoru sa nanogicom, on je u saobraćajnoj nesreći usmrtio pješaka, dedu koji je pretrčavao auto-put u Beogradu. Za to nije gonjen, jer je utvrđeno da je pješak izazvao udes. Osuđivan je i zbog droge i oružja", kaže izvor.

Na optuženičkoj klupi ranije se nikada nisu našli Srđan Lalić, Vlade Draganić, Vlado Georgiev i njegova supruga Slađana Sekulić, kao i još desetak drugih.

"Zanimljivo je da Lalić, koji je maltene bio mozak brutalnih i dosad neviđenih mučenja, nema policijski dosije. Iz komunikacija članova klana, ali i pojedinih priznanja, ovaj IT stručnjak je gotovo sam smišljao kako da što više povrijedi žrtve, a poznata je i njegova nasmijana fotografija pred klanje jednog od otetih muškaraca. Draganić, u čijoj kući je bila takozvana klanica, takođe je učestvovao u svim ubistvima", podsjeća izvor.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović smatra da pojedini pripadnici klana u prošlosti nisu pokazivali agresivnost jer se nisu našli u situaciji koja bi to isprovocirala, a da su se sada stekli uslovi za takvo ponašanje.

"Oni imaju urođenu agresivnost koja je sada probuđena kod njih, pa je zato i nastala ovako brutalna situacija sa izuzetno teškim posljedicama. Jednostavno, ranije nije bilo uslova da nešto što oni nose u sebi pokažu, a sada su aktivno učestvovali u nasilju. Dešava se da ljudi upravo u tim situacijama, kada im je prvi put, urade to punom snagom", objašnjava kriminolog.

Veljko Belivuk i Marko Miljković u žižu javnosti dospjeli su u januaru 2017, nakon što je na tramvajskim šinama u Beogradu ubijen karatista Vlastimir Milošević, kum Marka Miljkovića.

"Apelacioni sud u Beogradu u maju 2018. pravosnažno je oslobodio optužbi za pomaganje u ovom ubistvu Belivuka i Miljkovića, kao i Mirka Kojića. U optužnici je tada navedeno da je nepoznati ubica ispalio 10 hitaca iz "škorpiona" s prigušivačem na Miloševića. Miljkoviću i Kojiću stavljalo se na teret da su kupili automobil "mazdu 626", a Belivuku da je ukrao tablice s drugog automobila i stavio ih na 'mazdu", podsjeća izvor i ističe da je Belivuk ranije proveo godinu dana u kućnom pritvoru bez elektronskog nadzora zbog napada na obezbjeđenje tadašnjeg direktora FK Partizan Miloša Vazuru.

Marko Miljković, prije ovog hapšenja, bio je osuđivan na uslovnu kaznu zatvora od osam mjeseci.