Region

ZAVARENI ŠAHTOVI I SNAJPERISTI NA KROVOVIMA: Evo ko će sve čuvati Angelu Merkel prilikom njene posete Beogradu

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Angela Merkel stiže popodne u Beograd, a prilikom njene posete na snazi će biti rigorozne mere bezbednosti.

Angela Merkel
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Prilikom posete, Merkelovu će u vazdušnom prostoru dočekati i migovi Vojske Srbije. Kako prenose mediji, na celoj trasi na kojoj se bude kretala, biće raspoređen veliki broj policajaca, a da će oko 600 ključnih osoba biti direktno zaduženo za njenu bezbednost.

Prema saznanjima "Blica" na terenu će biti više od 50 pripadnika Jedinice za obezbeđenje objekata i ličnosti, 100 pripadnika Žandarmerije, 400 pripadnika beogradske policije, 10 pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice i piloti helikopterske jedinice.

Kako je za MONDO rekao profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Stanišić, u ovom slučaju se radi o prvom stepenu zaštite. 

"Postoje posebni protokoli koji se primenjuju u ovoj situaciji. Zatvaraju se ulice, zavarivaju se šaftovi, postavljaju se snajperisti na krovove, a u delovima grada gde bude prolazila, ljudi će morati da drže zatvorene prozore i spuštene roletne. Bitno je napomenuti da postoje mere koje građani ne mogu da vide. To su bezbednosne i obaveštajne mere kojima se štiti i ona i druge javne ličnosti koje dolaze u zemlju. Oni moraju da budu tajni da bi je zaštitili", ističe profesor Stanišić.

Kako kaže, tokom posete Angele Merkel, građani jedino šta treba da urade je da poštuju mere naložene od strane policije, kao i da budu stpljivi, ističući da je njen dolazak veoma važan za našu zemlju.

Očekuje se da Angela Merkel u Srbiju doputuje danas nešto posle 16 časova, a po protokolu je predviđena svečana večera i razgovor u četiri oka sa predsednikom Srbije. Ona će prespavati u Beogradu u vili koju će obezbeđivati na hiljade policajaca. Merkelova će nakon toga produžiti u Tiranu, na sastanak sa predsednicima Vlada zemalja regiona.

Tagovi