Region

OPTUŽEN LAŽNI HIRURG, PRIJETI MU ROBIJA: Knežević unakazio sedam žena! Operisao bez diplome, pomagala mu majka cvjećarka

Autor Jovana Raičević Izvor Kurir.rs

Savi Kneževiću, koji je inače maser, pri operacijama je pomagala majka koja ima završenu cvjećarsku školu.

Izvor: ATA Images

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv lažnog hirurga Save Kneževića (23). Sumnja se da je on narušio zdravlje najmanje sedam djevojaka nad kojima je u svojoj neregistrovanoj ordinaciji u centru Beograda vršio medicinske zahvate. Sava Knežević za te zahvate nije imao ni odgovarajuću diplomu, niti licencu. Tužilaštvo je predložilo sudu da ga osudi na osam i po godina zatvora!

Optužnica obuhvata i njegovu majku Danijelu Knežević, cvjećarku koja je sinu pomagala u ordinaciji. Za nju je tužilaštvo predložilo kaznu od godinu i po dana zatvora.

"S. K. sumnjiči se da je izvršio krivično djelo neovlašćeno bavljenje određenom djelatnošću, teška djela protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim djelom nadriljekarstvo i nadriapotekarstvo, prevaru, falsifikovanje isprave, a okrivljena D. K. zbog sumnje da je izvršila krivično djelo neovlašćeno bavljenje određenom djelatnošću u pomaganju", saopštilo je Tužilaštvo i navelo sva djela za koja se terete sin i majka, piše Kurir.

Da podsjetimo, Sava Knežević i njegova majka uhapšeni su 24. marta. Kneževiću su lisice stavljenje zbog sumnje da su u neregistrovanoj ordinaciji "Dr Sauvage" u Beogradu, od 2. januara 2020. do 8. aprila ove godine, za novčanu naknadu bavio pružanjem medicinskih usluga, bez odgovarajuće stručne spreme i bez odgovarajućeg odobrenja za samostalan rad, odnosno bez licence a za čije obavljanje mu je po zakonu potrebna dozvola nadležnog organa.

"Osumnjičeni je pružao medicinske usluge i izvodio medicinske zahvate nad pacijentima, kao što su liposukcije, transferi masti, korekcije usana i druge, prikirivajući od njih činjenicu da nije stručno osposobljen za pružanje medicinskih usluga i izvođenje medicinskih zahvata, da bi nakon izvršenih "usluga" izdavao medicinske izvještaje sa propisanom terapijom - ljekovima, bez pečata i sa lažnim brojem licence, za dogovrenu naknadu, što je za posledicu imalo teško narušavanje zdravlja za sada sedam oštećenih", navelo je Tužilaštvo.

U svemu tome, kako se navodi, pomagala mu je majka, koja je u tom periodu u nerigistrovanoj ordinaciji primala pacijente kojima treba da se pruže medicinske usluge i odrade medicinski zahvati, te od istih uzimala novčanu nakandu, sve to iako joj je bila poznata činjenica da njen sin u neregistrovanoj ordinaciji radi bez odgovarajuće stručne spreme i bez odgovarajućih odobrenja za samostalan rad, odnosno bez licence.

"Osumnjičeni se oglašavao preko društvenih mreža i na taj način nudio svoje medicinske usluge i izvođenje zahvata. Takođe je u svrhu reklamiranja koristio svoj instagram profil, kao i instagram naloge pojedinih javnih ličnosti", potvrdilo je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu.

Sava Knežević i njegova majka saslušani su u tužilaštvu 25. maja i tada su iskoristili svoje zakonsko pravo da se brane ćutanjem, a kasnije su negirali izvršenje krivičnih djela.

Tokom trajanja postupka, saslušano je sedam oštećenih žena, kao i sedam zdravstvenih radnika, ljekara i anesteziologa kao svjedoka, a koji su bili radno angažovani u ordinaciji Save Kneževića. Takođe, jveštačene su povrede koje su oštećene zadobile, kao i uračunljivost osumnjičenog i njegove majke.

"Nakon razmatranja i ocjene svih izvedenih dokaza, tužilaštvo je protiv okriveljenih podnijelo optužni predlog i predložilo sudu da orkiveljene proglasi krivim i S. K. izrekne kaznu u trajanju od osam godina i šest mjeseci i novčanu kaznu, a okrivljenoj D. K. godinu dana kućnog zatvora", stoji u saopštenju Prvog osnovnog javnog tužilaštva.

Sud je ranije, posle mjesec dana istrage, lažnom hirurgu koji je zapravo maser i njegovoj majci ukinuo pritvor i pustio ih da se u nastavku postupka brane sa slobode.

Tagovi