Region

BELIVUK PLATIO 100.000 EURA DA OTKRIJE KO POKUŠAVA DA GA LIKVIDIRA: NE MOGU DA DOČEKAM DA GA UDAVIM!

Autor Aleksandra Milić Izvor mondo.rs

Belivuk je morao da "iskešira" 100.000 eura da bi dobio sve informacije.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Veljko Belivuk, vođa beogradske ispostave "kavačkog klana" trebalo je da bude ubijen iz snajperske puške u mafijaškoj sačekuši u srpskoj prijestonici u junu prošle godine.

Velja Nevolja je o tome, preko zaštićene aplikacije "Skaj", pričao sa svojim najbližim saradnikom Markom Miljkovićem, dok se ovaj u bolnici oporavljao od korone.

Kako se zaključuje iz prepiske, Belivuk je morao da "iskešira" 100.000 eura da bi dobio sve informacije. Podatke je dobio od čovjeka koji je bio dio plana za njegovu likvidaciju. U cijelu organizaciju upleo je i Aleksandra Gligorijevića Pukija, koga su potom brutalno ubili.

Optužnica, koju je 30. jula podiglo Tužilaštvo za organizovani kriminal, daje detalje ovog slučaja. Tu se navodi da je Aleksandar Gligorijević usmrćen, jer je navodno odavao saznanja o kretanju i planovima Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Kako su Nevolja i Mesar sumnjali, "planira da sa pripadnicima suparničke navijačke i kriminalne grupe" ubije Belivuka snajperskom puškom.

Pukiju su u aplikaciji "Skaj" dali nadimak: "Ronin" aludirajući na japansku istoriju, gdje samuraji koji bi izgubili gospodara ili bi postali banditi, dobijaju taj naziv.

Belivuk se 13. juna 2020. godine dopisivao sa nepoznatom osobom preko aplikacije "Skaj", a sumnja se da je upravo riječ o Miljkoviću:

"Brate... ovaj me namjestio ... ako sve ok bude, za par dana ide u klanicu... evo je puška, sada mi je donio Ronin ... Ovaj iz Odžaka... da sa Trajkom i Stojketom... nego je shvatio o kome se radi, tj. gdje treba da nas radi i riješio da nam proda priču za 100 soma... i da ubijem ovog Veskovića i on je siguran... Sinoć je viđen sa tim Trajkom... želudac me boli...", piše Belivuk.

Komunikacija se odvijala dva i po sata, a Belivuk ne pominje ime čovjeka "koji im je prodao priču", ali tvrdi da je izvjesni Vesković, navodno, bio zadužen da ga ubije.

Prema nezvaničnim operativnim saznanjima policije, postoji vjerovatnoća da je pomenuti Vesković porijeklom iz Crne Gore, kao i to da se izvjesno vrijeme krio u Bosni i Hercegovini.

Belivuk se u jednom momentu sastao sa "tajanstvenim čovjekom" kome je dao novac za "priču":

"Pseto mi donijelo pušku na noge i tapše me po ramenu ... ma ne pitam to ja ništa, nije mi on priznao to, drug moj vidio Ronina i Trajka sinoć oko 12, a on mi poslao u 12.55 poruku da noćas moramo da se vidimo. Dogovorio sam da idu u utorak Ronin i jedan naš da nam Ronin pokaže gdje je Vesković i onda klanica...", piše Velja Nevolja.

Marko Miljković je kako se sumnja sve vrijeme umirivao Belivuka i pomagao mu da smisle način kako da namame Ronina, kome inače ne vjeruju. U ovim porukama nije najjasnije da li je on taj čovjek koji je "prodao" priču, ali je izvjesno da je Gligorijević donio snajper Belivuku, iz kog je navodno trebalo da bude ubijen.

"Donio mi pušku idiot, ja i dalje ne vjerujem... ima i prigušivač. Kaže Hel (osumnjičeni Nebojša Janković) da je cijev odlična, pakovana puška, cijev je bruka i mehanizam, ali je optika k...c. Vidjećemo kad ga spakujemo, šta da radim, daće šifru "Skaja" pa lagano... Dao sam im ozvučen auto sinoć, ne mogu da dočekam da ga udavim!", napisao je Nevolja.

Po svemu što se zna, pripadnici ove kriminalne grupe nisu uspjeli da dođu do famoznog Veskovića. U optužnici se ne razjašnjava ni ko su "Trajko i Stojke" koje pominje Belivuk. Navodno, policijski operativci, kao i tužioci, koji su radili na ovom predmetu (Mladen Nenadić i njegova dvojica zamenika Saša Ivanić i Zoran Babić) imaju indicije o kome je reč.