Region

PROGLAŠENO VANREDNO STANJE U SJEVERNOJ MAKEDONIJI! Požari divljaju, u gašenju pomažu brojni helikopteri!

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Sjeverna Makedonija proglasila je vanredno stanje u trajanju od 30 dana.

Izvor: Tanjug/AP/Thanassis Stavrakis

Vlada Sjeverne Makedonije proglasila je vanredno stanje na teritoriji cijele zemlje u trajanju od 30 dana zbog situacije izazvane požarima. Na snazi je i zabrana kretanja po šumskim predjelima u čitavoj državi. U saopštenju Vlade Severne Makedonije navodi se da je odluka donijeta zbog požara i sprečavanja njihovog širenja, kao i potrebe za racionalnim korišćenjem resursa.

Na snazi je i zabrana kretanja po šumskim predjelima u čitavoj državi. U saopštenju Vlade Sjeverne Makedonije navodi se da je odluka donijeta zbog požara i sprečavanja njihovog širenja, kao i potrebe za racionalnim korišćenjem resursa.

O toj odluci će, kako se, navodi biti obavješten predsjednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i Sobranje.

Direktor centra za upravljanje krizama Stojanče Angelov rekao je na konferenciji za štampu u četvrtak da je u požaru u selu Čelopek kod Kumanova u opštini Staro Nagoričane stradala 60-godišnja žena, prenosi Plusinfo.

Desetine požara gore u Sjevernoj Makedoniji, a prema podacima Centra za upravljanje krizama, aktivna su žarišta u regionu Bitolja, Strumice, Kumanova i Štipa, u istočnom dijelu države. U četvrtak je najkritičnije bilo u okolini Pehčeva, Kumanova i Makedonskog broda. U gašenju požara u okolini Pehčeva angažovano je pet helikoptera.

Oni su bili u akciji i u četvrtak, ali popodne su bili prizemljeni zbog visokih temperatura. U gašenju požara u tom regionu pomažu i vatrogasne ekipe iz Bugarske.