Region

PUŠTEN IZ PRITVORA ČLAN BELIVUKOVE GRUPE: Osumnjičen da je namamio navijača u Ritopek gdje su ga brutalno mučili i ubili

Autor Jovana Radunović Izvor mondo.rs

Za dvije nedjelje ističe rok za podizanje optužnice protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka koja se sumnjiči za ubistva i trgovinu narkoticima.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Vuk Vučinić, koji je uhapšen pod sumnjom da je dio grupe Veljka Belivuka u utorak je pušten iz pritvora, potvrdio je za "Danas" njegov branilac advokat Vladimir Gajić. Vučinić se sumnjiči da je dovezao Gorana Veličkovića u kuću u Ritopeku, gdje je, kako je istakao MUP, mučen, a potom i ubijen.

Gajić naglašava da očekuje da u odnosu na njegovog klijenta bude obustavljena istraga uoči isteka roka za podizanje optužnice početkom avgusta.

"Treba imati u vidu da je ovo veoma težak predmet i da je Vučinić pod istragom zbog operativnih saznanja policije koja su bila takva da se može reći da pritvor nije bio određen bez ikakvih sumnji. Međutim, istraga je napredovala i njegova odbrana se ispostavila istinitom. Moram reći da je postupajući tužilac Mladen Ivanić postupio veoma profesionalno, jer je i inače dužnost tužioca da vodi računa o pravima okrivljenog, što je sada bio slučaj", navodi Gajić.

Goran Veličković, inače navijač grupe Partizanovci, nestao je 3. avgusta prošle godine u centru Beograda i jedna je od tri žrtve koja je rješenjem o pokretanju istrage stavljena na teret grupi Veljka Belivuka. Kako su u više navrata iznosili policijski zvaničnici, on je namamljen u kuću u Ritopeku u kojoj je mučen, a potom i ubijen.

Posmrtni ostaci žrtava, kako je rekao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, su potom samljeveni u industrijskoj mašini za mljevenje mesa. Vulin je u maju ove godine potvrdio da su DNK-a tragovi više žrtava pronađeni vještačenjem na mašini.

Grupa Veljka Belivuka nalazi se u pritvoru od 4. februara ove godine i početkom avgusta ističe rok od šest mjeseci koliko mogu da budu u pritvoru. To znači da Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje vodi istragu protiv Belivuka i njegovih saradnika, ima još dvije nedjelje da podigne optužnicu protiv njih. U suprotnom, oni su u zakonskoj obavezi da sve pritvorene članove grupe puste da se brane sa slobode.

U nedjelju je Vulin u emisiji "Hit tvit" pokazao nove fotografije monstruoznih zločina Belivukove grupe na kojima su se mogla vidjeti unakažena tijela bez glave i stopala, kao i Belivuk i njegovi ljudi kako nasmijani poziraju pored žrtava nakon mučenja.