Region

UZMEM ŽVAKU I OPLJAČKAM ZLATARU, ZA VEČE PROKOCKAM STAN: Vele se družio sa Arkanom, a njegova životna priča je KAO FILM

Autor Jovana Radunović Izvor mondo.rs

"Imao sam nenormalne pare, rano sam počeo da pijem, odao se ulici"

Izvor: Youtube/Dokumentarne Emisije Balkan/MN Press/Facebook/MONDO/Getty images plus/iStock/itakefotos4u

Velizar Vele Đurović danas vodi miran život ni nalik onom kako je živio nekada. A nekada je umio, kako sam kaže, da čašćava muziku za veče sa po nekoliko hiljada maraka i da prokocka u kazinu cio jedan stan. Dobar je prijatelj sa crnogorskim biznismenom Branom Mićunovićem a svojevremeno je drugovao i sa Željkom Ražnatovićem Arkanom.

Veletom život je bio poput nekog filma.

"Za veče sam umeo da potrošim između 5.000 i 8.000 maraka. Od toga 500 maraka ode na klopu, ostalo na muziku. Žene sam volio a i one mene. Bio sam uvek džentlmen. Svaka je bila ispoštovana. Posle je odvedem kući, probudim joj roditelje u četiri ujutru i kažem – Dobro jutro, evo doveo sam vam ćerku, samo da se razdužim. I poručujem svima danas - nemojte da mislite kad vam se djevojka nasmije da odmah možete da dobijete onu stvar", kaže Đurović.

Voleo je Đurović kako kaže i da kocka, a to je radio od najranije mladosti.

"Sve pare koje se uzmu na kocki se zadrže jedva pola sata. Eto, možda prenoće i to je to. Mi te kockarske pare zovemo proklete. Oteto prokleto. Kockao sam puno. Dosta puta sam imao u džepu da kupim stan, ali mi je bilo žao da ih odjednom dam na to. I onda ih prokockam. Sad sam podstanar. Imao sam nenormalne pare, rano sam počeo da pijem, odao se ulici. Nema mašine koja me nije mljela. Ovo nikome ne bih preporučio što sam ja prošao", kaže Đurović.

A prošao je svašta. U to vreme bavio se krađama, a vrhunac je bilo pljačkanje zlatara na jedan potpuno neobičan način.

"Da bi krao zlato moraš mnogo dobro da izgledaš, da si mnogo dobro obučen, da imaš dosta para kod sebe i da vodiš sa sobom mnogo lijepu djevojku i da je predstaviš kao svoju ženu. Kad ti prodavac iznese tablu sa nakitom ti izvadiš pare da on vidi da imaš novca. Na toj tabli uvek fali jedno 7-8 prstena, pa ako uzmeš dva ne može da se provali. To smo radili na žvakaću gumu. Evo kako - uzmeš lijepo žvaku i zalijepiš prstenje na nju, pa to onda zalijepiš ispod pulta. Zahvališ se, raspitaš se o kursu marke, kažeš da ćeš još malo da razmisliš i odeš. Posle tebe nailaze tvoju drugovi, raspituju se za neku petu stvar, a uzimaju ona dva prstena koja si zalijepio ispod pulta. Tako se radilo pre 40 godina", ispričao je Đurović.

Vele je veliki prijatelj bio sa Željkom Ražnatovićem Arkanom. koga je upoznao davne 1979. godine.

"Ja sam Arkana upoznao 1979. Sa njim me je upoznala Giškina majka Milena u hotelu Metropol. Imao je bijelo-plavu trenerku i dugu kosu. O njemu sam čuo dosta priča, i iskreno zamišljao sam ga mnogo robusnije. Kada smo počeli da se družimo on je već bio u Zvezdi. Pitao me je da li hoću da dođem da navijam za Zvezdu. Ja mu rekao – gdje da dođem da navijam kad se ne razumijem, a vidim dolazi i do tuča, to su sve neki jaki momci. Ali nekako on me nagovorio. I tako je krenulo", priča Đurović i dodaje da hrabrijeg i poštenijeg čoveka od Arkana nije upoznao.

Otkriva da je upravo Arkan zaslužan zbog čega se i dan danas Zvezdini navijači zovu Delije.

"Na jednom sastanku Predsedništva Arkan je predložio da se navijači zovu Delije i to smo jednoglasno prihvatili", kaže Đurović.

O svojim prijateljima Đurović govori sa puno pažnje i poštovanja. Jedan od njih je i Brano Mićunović.

"Brano Mićunović je najčasniji Nikšićanin. Njega ne interesuju roleksi, automobili, ne interesuju ga ženske. On po cio dan voli da igra  remi. Nema kome on nije pomogao. Jedino što ne voli da mu se pravi nered po Crnoj Gori, takav imam utisak", kaže Đurović.