Region

OSUĐENA BIVŠA DIREKTORKA ETNOGRAFSKOG MUZEJA: "Muljala" sa novcem i napravila sinu svadbu među eksponatima

Autor Gordana Bojanić Izvor Tanjug

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na godinu i po zatvora bivšu v. d. direktorku Etnografskog muzeja Mirjanu Menković zbog zloupotrebe službenoj položaja i oštećenja te ustanove kulture.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/youtube/screenshot/TVkopernikus

Mirjani Menković je izrečena i zabrana rada, a obavezana je i da nadoknadi pričinjenu štetu. Ovo je prvostepena presuda, na koju i odbrana i tužilaštvo imaju pravo žalbe.

Menkovićeva se tereti da je od avgusta 2014. godine, koristeći svoju poziciju, davala naloge službi računovodstva da se sa računa ustanove na čijem je čelu bila, određena novčana sredstva uplaćuju na račune određenih preduzeća, iako Muzej sa njima nije imao nikakvu poslovnu saradnju, saopšteno je nakon njenog hapšenja 2017. godine.

Pre toga, odgovorna lica ovih preduzeća su, iskorišćavanjem svojih ovlašćenja, izdavala fakture neistinitog sadržaja Etnografskom muzeju, kako bi direktorka imala osnov za plaćanje sa računa muzeja. Nakon toga, odgovorna lica ovih preduzeća podizala su novac sa računa i u gotovini ga predavala službi računovodstva Etnografskog muzeja, zadržavajući pritom proviziju za sebe.

Bivša direktorka Etnografskog muzeja poznata je i po tome što je omogućila svom sinu da napravi svadbu u Etnografskom muzeju, među vrednim eksponatima, a optužnica je podignuta zbog sumnje da je zloupotrebila položaj i oštetila tu ustanovu za više od 100.000 eura.

Tagovi