Region

HRVATSKI LJEKAR VAKCINISAO NA CRNO?! Naplaćivao dozu i 250 eura, prevara otkrivena kad su tražili POTVRDE i revakcine

Autor Gordana Bojanić Izvor Novosti

Ljekar iz Hrvatske navodno vakcinisao bez dozvole i to naplaćivao.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Ljekar iz Hrvatske M. Z. (60) tereti se za neovlašćeno pružanje medicinskih usluga, jer je navodno "na crno" vakcinisao više građana BiH i za to naplaćivao 300 do 500 maraka po dozi.

Policijska uprava Gradiška saopštila je da se M.Z. sumnjiči da je suprotno važećim propisima RS pružao medicinske usluge na području Kobaša u Opštini Srbac.

Već duže vrijeme kolaju priče da ljekar iz Hrvatske za novac vakciniše građane, još iz perioda kada vakcine nisu bile dostupne u BiH. Iako je to u Kobašu bila "javna tajna", istražitelji su jedva našli svjedoke voljne da o tome progovore. Cijela stvar otkrivena je kada su lokalnim domovima zdravlja i Institutu za javno zdravstvo RS počeli da se javljaju građani tvrdeći da su primili prvu dozu i da žele revakcinu.

"Nismo htjeli da ga prijavimo, već da dobijemo drugu dozu, zbog toga smo zvali Dom zdravlja da se raspitamo. U problemu smo jer već nekoliko mjeseci nismo dobili drugu dozu. Ljudi zovu Dom zdravlja, pitaju za sertifikat, potvrdu, kovid pasoš... Pa, ko će to da im izda kada je ljekar iz druge države dao vakcinu, i to nelegalno", ogorčen je sagovornik "Novosti".

Policija je, piše taj list, pronašla dokaze da je M.Z. vakcinisao u više mjesta, i to vakcinama "AstraZeneka" i "Fajzer". Navodno je vakcinisao i sopstvenog oca i maćehu. Saslušan je i negira sve navode o vakcinaciji "na crno".