Ekskluzivno

DJELOVI PISMA NASMIJANOG UBICE ČABA DERA IZ ZATVORA: Ubio sam Markovića PREVENTIVNO jer sam ČUO da žele moju LIKVIDACIJU

Autor Jovana Raičević Izvor Kurir

Djelove pisma koje je u zatvorskoj ćeliji u Mađarskoj na 18 strana rukom napisao "nasmijani ubica" i zamolio da ono bude pročitano u Višem sudu u Beogradu, ali je sud to odbio, ekskluzivno je objavio Kurir.

Izvor: Kurir

"Pucao sam u Nebojšu Markovića, jer sam saznao da je učestvovao u pripremama moje likvidacije, pucao sam u njega preventivno, da ih zaustavim da ostvare plan da me likvidiraju. Meni je bilo važno samo da se obračun ne dogodi na oči njegove supruge, na oči njegove porodice. Zbog toga sam, čim sam izašao iz kola, počeo da pucam u njega. Takođe mi je važno bilo i da sve snime kamere, da se moje lice dobro vidi!"

Ovim riječima, kako Kurir ekskluzivno saznaje, Čaba Der je u pismu koje je preko advokata poslao Višem sudu u Beogradu, opisao ubistvo Nebojše Markovića 5. januara 2019. na Banovom brdu, u Beogradu. Sud je odbio da pročita pismo, jer se Deru, koji je u Mađarskoj osuđen na doživotnu robiju, sudi u odsustvu.

U pismu na 18 strana, koje je Kuriru dostavio njegov advokat iz Mađarske, Kristijana Guljaša, Der koji je dobio nadimak "nasmijani ubica", objelodanio je da nije u Markovića pucao greškom, kako se spekulisalo. Podsjetimo, istražitelji su sumnjali da je prava meta trebalo da bude Markovićev šurak Aleksandar Šarac, navodi Kurir.

Izvor: Kurir

- Iskreno rečeno, nije mi bio cilj da ubijem Nebojšu Markovića. Kada sam ga vidio, odmah sam ga prepoznao, jer mi je prijatelj poslao fotografiju kako Nebojša sa suprugom plave kose stoji pored kola. Kada sam počeo da pucam, očekivao sam da će mu brzom ljekarskom intervencijom spasiti život - napisao je Čaba.

Der je u pismu naveo i da "je Alan Kožar (ubijeni pripadnik škaljarskog klana) kriv za Markovićevu smrt.

- Nije trebalo da ga uključi u pripremu moje likvidacije. Markovićeva uloga je bila da 20.000 eura da plaćenom ubici. Ova suma je trebalo da pokrije troškove plaćenog ubice, koji je imao zadatak da pređe iz Beograda u Budimpeštu, da me locira i likvidira. Ne mogu da tvrdim da je Marković znao u koju svrhu daje tih 20.000 eura, jer se obično u ovakvim situacijama o detaljima ne govori. Nabavio sam njihove adrese, opis Nebojše Markovića, znao sam da vozi "volvo" sa tri jedinice u registraciji i da mu žena ima plavu kosu - priznao je nasmijani ubica u pismu, koje je napisao 5. jula u ćeliji.

Izvor: Facebook

Detaljno je opisao i da je zapravo njegova prva meta trebalo da bude Alan Kožar, ali da u tom trenutku do njega nije mogao da dođe.

- Pošto sam u tom period mogao da dođem samo do Nebojše Markovića, na žalost, sve se prelomilo na njemu. Napao sam ga iz prevetnivnih razloga, kako bi ih preduhitrio i na taj način potpuno poremetio njihove planove, to jest kako bi ih onemogućio da se organizuju da me likvidiraju. U meni se aktivirao odbrambeni mehanizam, na tuđem primjeru sam naučio da je nekada napad najbolja odbrana - objasnio je.

Čaba Der je u pismu napisao i da je Alan Kožar od njega tražio da ubije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ali da je on to odbio da uradi.

Inače, tokom suđenja za ubistvo Markovića, tužilaštvo je predložilo da Der bude osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina, a presuda će biti izrečena 13. jula, zaključuje Kurir.