Region

ŠOK - NOVE MERE NA HRVATSKIM GRANICAMA: Od danas svi iz EU moraju da imaju 1 dokument, stvaraju se kilomentarske kolone

Autor Jovana Radunović Izvor Tanjug

Kilomentarske kolone stvorile su se na graničnim prelazima sa Hrvatskom, jer državljani EU nisu obavešteni o novoj odluci - da je obavezno posedovanje "zelenog pasoša" za sve.

Izvor: RTS/Screenshot

U Hrvatskoj je stupila na snagu Uredba o digitalnoj kovid potvrdi EU, kao i nova odluka o prelazu granice po kojoj građani EU mogu ulaziti u Hrvatsku bez ograničenja uz pokazivanje te potvrde.

Hrvatske granične vlasti počele su od svih putnika da traže novi takozvani "zeleni pasoš", nezavisno od toga odakle dolaze što je dovelo do kilometarskih kolona na graničnim prelazima, piše bečki dnevnik "Kronen cajtung".

Navode da su na prelazu Goričan prema Mađarskoj putnici zbog nove mere hrvatskih vlasti morali da čekaju više od tri sata. Ovaj prelaz koriste mnogi Česi, Poljaci i Slovaci koji preko Mađarske putuju u Hrvatsku, zbog čega je reagovala vlada u Pragu.

Češki premijer Andrej Babiš kazao je da njegova zemlja nije informisana o promeni režima ulaska u Hrvatsku.

"Bili smo potpuno iznenađeni promenama", kazao je on.

U Pragu se računa da će ovog leta pola miliona Čeha na more u Hrvatsku.

Državljani Srbije od 1. jula više ne mogu da uđu u Hrvatsku bez ograničenja, a novi propisi za ulazak biće na snazi najmanje do 15. jula, objavljeno je na zvaničnom sajtu Štaba civilne zaštite Hrvatske. Prema toj odluci, građani Srbije mogu da uđu u Hrvatsku uz ispunjavanje epidemioloških uslova ulaska koji su propisani za državljane trećih zemalja. Srbi su u periodu od 25. juna do 1. jula mogli su da uđu u Hrvatsku bez ograničenja, međutim, ova odluka više nije na snazi.