Region

HOROR U SRPSKIM USTANOVAMA ZA ZAŠTITU DJECE: Mališani u KAVEZIMA, okruženi fekalijama - čekaju da umru

Autor Gordana Bojanić Izvor Kurir

Djeca i mladi sa smetnjama u razvoju bez roditeljskog staranja u pojedinim ustanovama socijalne zaštite u Srbiji lagano umiru u kavezima, zanemareni od svih onih koji bi trebalo da brinu o njima!

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Djeca i mladi sa smetnjama u razvoju bez roditeljskog staranja u pojedinim ustanovama socijalne zaštite borave u neljudskim uslovima. Mnogim štićenicima mišići su atrofirali usled konstantnog ležanja u metalnim krevetima s visokim rešetkama.

Prostorije u kojima borave smrde na urin i fekalije. Dok su žene i djevojčice smještene u nekim državnim ustanovama podvrgnute prinudnoj kontracepciji, pojedini mališani zbog bolesti i jezivih uslova sami se povređuju a da na to niko ne reaguje, neki su od detalja objavljenih u publikaciji "Zaboravljena djeca Srbije", koju su objavilia "Disabiliti rajts internešenel" (Disability rights international - DRI) i Inicijativa prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI-S).

Neljudski uslovi

Istraživači su tokom 2019. godine ušli u osam institucija - tri ustanove za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju i pet za djecu bez roditeljskog staranja i djecu sa smetnjama u razvoju. Samo jedna od njih se, kako navode, pokazala dobro.

"Srbija nije adekvatno reagovala na ozbiljna kršenja ljudskih prava i zlostavljanje osoba koje su prinuđene da žive u neljudskim uslovima - od kojih mnogi dostižu nivo mučenja. U ovim institucijama koje smo posjetili, bez obzira na njihovu veličinu, uočili smo drastično zanemarivanje i nedostatak medicinske njege, koji su opasni po zdravlje i život djece da smetnjama u razvoju", navode istraživači i dodaju da su djeca često pomiješana sa odraslima, da se primaju i bebe i djeca mlađa od tri godine, te da 79 odsto djece i odraslih u institucijama ostaje duže od 10 godina.

A, uslovi su katastrofalni:

"U ustanovi 1 istražitelji su zatekli oko 100 djece, uglavnom sa posledicama cerebralne paralize, koja po cio dan leže u metalnim krevecima s visokim rešetkama - koji praktično funkcionišu kao kavezi za djecu koja ne mogu samostalno da se kreću. Djeca rijetko napuštaju ove krevece osim kada im se pruža bazična njega (kupanje i presvlačenje). Mnoga djeca izgledaju znatno mlađe u odnosu na njihov uzrast i njihovi mišići su atrofirali usled manjka aktivnosti i kretanja. Dugotrajan manjak fizičke aktivnosti i izostanak ljubavi i ljudskog kontakta doslovno ubija djecu", navode istraživači i dodaju da su takođe u ovoj ustanovi istražitelji zatekli djecu sa zgrčenim i veoma tankim udovima koja su ležala na tvrdim podlogama.

Direktor ustanove naveo je i da se više od 50 djece hrani putem sonde, a traja upotreba ovih sondi može biti opasna po život djeteta.

Čekaju smrt

"U ustanovi 2 istražitelji su zatekli nekoliko djece sa hidrocefalusom. Bez tretmana, ova djeca osjećaju konstatan bol, nisu u mogućnosti da se kreću i konačno umiru", navodi se u izvještaju.

Konzilijum ljekara, kako navode, donosi odluku o tome da li će dijete biti zadržano na liječenju.

"U slučajevima koje smo zabilježili konzilijum je procijenio da postoji 'visok rizik' kod ove djece iako se zna da će bez ove intervencije sigurno umrijeti. Kao rezultat takve odluke ljekara, djeca se upućuju na palijativnu njegu u instituciji - i čekaju smrt!", navode.

Jeziva praksa u ustanovi 6, gdje su djevojčice i žene podvrgnute prinudnoj kontracepciji - skoro 50 odsto ima ugrađenu "spiralu", a ostale dobijaju oralne tablete za kontracepciju.

"Ova praksa praktično služi za prikrivanje eventualnih slučajeva silovanja i seksualnog zlostavljanja. Osoblje takođe navodi da su prinudna kontracepcija i abortusi nešto što se i dalje dešava."

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Darija Kisić Tepavčević najavila je juče osnivanja stručnog tima koji će utvrditi šta se tačno dešavalo u ustanovama socijalne zaštite. Kako se navodi u saopštenju, ona je istakla da Ministarstvo do sada nije imalo konkretne prijave o kršenju prava korisnika u ustanovama socijalne zaštite, na koje je "mogla da ukaže i Inicijativa odmah pošto je saznala za njih 2019. godine, kada je obavila monitoring":

Tagovi