Region

NA STOTINE FOTOGRAFIJA GOLIH DEVOJAKA: Policiju zgrozile slike iz stana osumnjičenog za zlostavljanje u Petnici

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Bivši radnik Istraživačke stanice Petnica B. S. (65), nakon ispovesti pet bivših polaznica o tome kako su od njega doživele seksualno uznemiravanje, juče je saslušan u svojstvu građanina, a policija je pretresla njegov stan u potrazi za dokazima.

Izvor: Youtube/Screenshot/RTV Marš HD Valjevo

Pet devojaka je, za sada, prijavilo da ih je B. S. u periodu između 2003. i 2017. godine zlostavljao i seksualno uznemiravao u Istraživačkoj stanici Petnica. Progovorili su i drugi polaznici i ispričali da je njegovo ponašanje bilo "javna tajna", a bivši i sadašnji direktori ISP takođe su dali izjave.

Nakon saslušanja i pretresa stana osumnjičenog, kriminalistički inspektori su navodno u stanu gde B. S. živi pronašli "na stotine izrađenih slika golih devojaka", pišu "Novosti". Na fotografijama je navodno bilo i eksplicitnog sadržaja, a sumnja se da su mnoge devojke na slikama - maloletnice.

Po rečima izvora za "Blic", ako se utvrdi da su na fotografijama maloletnice, moguće je formiranje krivične prijave za krivično delo iskorišćavanja maloletnog lica za fotografisanje i istražni postupak, na osnovu kojeg bi bivši radnik ISP, pre svega zbog mogućeg uticaja na svedoke, mogao biti sproveden tužiocu i pritvoren.

Predstoji veštačenje fotografija i utvrđivanje ko je na njima, da bi se istraga dalje nastavila, odnosno da bi bio formiran predmet u nadležnom tužilaštvu. Fotografije polaznica koje je načinio u svojoj kancelariji u Petnici potom je, navodno, Savić izrađivao u jednom valjevskoj fotografskoj radnji. U potrazi za materijalnim dokazima, policija će i dalje nastaviti temeljan pretres stana u širem centru Valjeva, u kom je Savić živeo kao podstanar.

Ukoliko su fotografije nastale nakon 2013. godine reč je o krivičnom delu koje ne zastareva jer je obuhvaćeno "Marijinim zakonom", koji, između ostalog, obuhvata i krivično delo iskorišćavanja maloletnog lica za fotografisanje. Po tom zakonu, kazna za posedovanje pornografskog materijala na kojem su deca do tri godine, za proizvodnju pedofilskog materijala zaprećena je kazna do pet, a ako su na snimcima deca mlađa od 14 godina do osam godina zatvora.

Tagovi