Region

NIKOGA NISAM MOLILA KAO VAS, SREDITE MU OCJENE! Skandalozna prepiska majke i razrednog starješine uzburkala mreže

Autor Gordana Bojanić

Jedna majka je odlučila da od razrednog starješine zahtijeva da "reguliše" ocjene njenog sina iz nekoliko predmeta. Na njegovo odbijanje da to učini, nije lijepo reagovala...

Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/smolaw11/facebook/printscreen/Mirjana Perišić

Svakog maja je redovna pojava da se roditelji pojavljuju u školi i raspituju se za uspjeh svoje djece i šta se može uraditi kako bi se isti popravio. Tako se ovih dana na društvenim mrežama širi navodna prepiska jedne majke i razrednog starješine. Ne zna se da li je prepiska autentična, ali većina roditelja i nastavnika potvrdiće da se sliče situacije ponavljaju iz godine u godinu.

"Molim vas vidite sa profesorom biologije da zaključi djetetu 5. Juče smo vidjeli u elektronskom dnevniku da je profesorka zaključila 4. Računali smo na tu peticu, rekla je da će je dati ako Vi razgovarate sa njom. Učenik iz biologije ima 5, 5, 4, 4 u drugom polugodištu. Molim vas popričajte s profesorkom biologije", apeluje majka, ali listi želja tu nije kraj.

Zatim traži da razredni priča i sa profesorkom francuskog, a onda i da on sam da peticu đaku.

"Sa peticom iz informatike, francuskog i biologije bio bi odličan", navodi majka, uz objašnjenje šta je dovelo do pada ocjena.

Razredni primjećuje da situacija nije takva kakvom je majka opisuje, pa se pravda:

"Ja sam rekao da jedna ocjena neće biti problem, ne mogu da mu sređujem četiri ocjene", kaže razredni i dodaje da je, uprkos zahtjevima majke da mu iz njegovog predmeta zaključi peticu, realna ocjena trojka. On joj je objasnio i da se na odjeljenskom vijeću ne popravlja više od jedne ocjene za uspjeh i da je nemoguće da se njenom sinu poprave četiri ocjene.

"Kako god, nikog u životu nisam molila kao Vas sad. Očigledno ne želite da izađete u susret. Svi znamo da se kad se hoće sve se može, naravno ako se ima volje. Išli smo i mi u školu. Hvala Vam na svemu", ironično je onda napisala majka.

Na to, odgovor slijedi:

"Da, u pravu ste, nisam imao volje da odgovaram umjesto njega i da odgovaram iz svih predmeta iz kojih on nije želio ni da proba, i baš sam đubre što ne želim da mu sredim pet ocjena za uspjeh, neka bude da sam ja kriv za njegov uspjeh."

Ljudi u komentarima na društvenim mrežama nemaju riječi hvale za zabrinutu majku.

"Bukvalno mi se smučilo u želucu. To izazivanje griže savjesti jer se ne čini usluga, jer se ne vara, jer treba da se nagradi neradnik i obeshrabri 'vrednik'. Jaooooo, šta bih sve rekla, šta mi je sve na duši", "Da li je ovo roditelj? Obavezno uvesti predmet o porodici i roditeljstvu za srednjoškolce, i upoznati ih šta znači biti roditelj, imati porodicu, i koje su odgovornosti i obaveze kada se odlučiš da rodiš dijete, i ne možeš ih prenijeti na drugog", "Bez mrve stida ni svesti koliku štetu nanosi sopstvenom djetetu, užas... Meni se želudac diže od nivoa poltronstva i uvlačenja učiteljici u prva četiri razreda, a ovo je poseban krug pakla", pišu tviteraši.

Tagovi