Region

NA SASLUŠANJU OSUMNJIČENI ZA ZLOSTAVLJANJE U PETNICI: Pretresli mu stvari u potrazi za dokazima, nije lišen slobode!

Autor Jovana Raičević Izvor Blic.rs

Bivši radnik Istraživačke stanice Petnica B. S. (65), nakon ispovjesti pet bivših polaznica o tome kako su od njega doživjele seksualno uznemiravanje, danas se saslušava u svojstvu građanina.

Izvor: Ana Paunković

Nakon što je Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu formiralo predmet i naložilo predistražne radnje, najprije su informativni razgovori obavljeni sa Vigorem Majićem, kao i sadašnjim direktorom ISP Nikolom Božićem, a danas takav razgovor istražni organi vode sa B. S., dugogodišnjim predavačem u ISP, vođom programa astronomije, redaktorom i urednikom "Petničkih sveski".

"On se, s obzirom da je riječ o predistražnom postupku koji podrazumijeva prikupljanje obavještenja o svim događajima za koji postoji osnov sumnje da predstavljaju krivično djelo, saslušava u svojstvu građanina i nije lišen slobode. Uz to, izvršen je i pretres na više lokacija i uzeta odgovarajuća tehnička oprema zbog pronalaženja materijalnih dokaza", objašnjava za "Blic" izvor iz istrage slučaja koji danima potresa Srbiju i region.

Dok su same djevojke, nekadašnje polaznice programa u ISP, u svojoj ispovjesti za "Vrijeme" seksualnog zlostavljača označile kao S, bišvi direktor Vigor Majić je otkrio da je riječ o čovjeku, s kojim je ISP radni odnos raskinula 2017. godine.

Pet djevojaka je, za sada, prijavilo da ih je B. S. u periodu između 2003. i 2017. godine zlostavljao i seksualno uznemiravao u Istraživačkoj stanici Petnica. Progovorili su i drugi polaznici i ispričali da je njegovo ponašanje bilo "javna tajna", a bivši i sadašnji direktori ISP takođe su dali izjave.

Pošto kroz Petnicu godišnje prođe više hiljada djece, strahuje se da je broj žrtava mnogo veći, prenijeli su ranije mediji.

ISTORIJAT PETNICE

Istraživačka stanica Petnica osnovana je u selu Petnica kod Valjeva 1982. od strane mladih entuzijasta, naučnika, istraživača i studenata, koji nisu bili zadovoljni postojećim praksama u obrazovanju i formiranju mladih naučnih kadrova.

Prva nezavisna obrazovna organizacija u tadašnjoj Jugoslaviji, tokom godina nije samo opstala već se i razvila i postala cenjeni centar inovativnog naučnog obrazovanja, uživajući ugled ne samo u regionu, već i u svijetu.

Tokom skoro četiri decenije rada, više od 50.000 učesnika raznih uzrasta prošlo je kroz programe Petnice. Godišnje, ISP realizuje više od 100 programa za više od 2.000 učenika iz Srbije i mnogih drugih zemalja. Poseban fokus je na radu sa talentovanim i motivisanim mladim ljudima, posebno onima koji ne žive u velikim gradovima. U Petnici postoje programi za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i studente ali i nastavnike.

Tagovi