Region

KAD SU GLUMICE SVJEDOČILE, REKLI SU - TO SU SVE K*RVE: Biljana Srbljanović o Petnici - šta bi bilo da su muška djeca?!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Dramska spisateljica Biljana Srbljanović se na svom Fejsbuk profilu oglasila povodom optužbi pet djevojaka o zlostavljanju u istraživačkoj stanici Petnica, ali i povećanog broja slučajeva seksualnog uznemiravanja koji su dospjeli u žižu javnosti.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Poznata dramska spisateljica Biljana Srbljanović oglasila se povovodom skandala u vezi sa optužbama za višegodišnje zlostavljanje djevojčica u petnici.

Ona je oštro osudila navodnog počinioca, ali i one za koje se sumnja koji su godinama ćutali i pokazali, prema njenom mišljenju, duple standarde.

"Do sada smo slušali brojna neprilična opravdanja: hoćeš da budeš glumica - sama si kriva ako si zlostavljana. Punoljetna si bila - sama si kriva što si zlostavljana. Nisi prijavila - sama si kriva što si zlostavljana. Sada imamo tačnu analizu, bukvalno šemu kako zlostavljanje funkcioniše i ne, nisu same krive i da, prijavile su. Bile su maljoletne djevojčice, sad su naučnice, neke su bile u besvjesnom stanju, a koristio ih je predator za koga su nadležni znali, ali kao, jadan čovjek, nema od čega da živi, neće više da slika gole djevojčice koje je prethodno maltretirao, napio, šikanirao, ucjenjivao, sludio, da bi ih zlostavljao, pa hajde da mu progledamo kroz prste", napisala je Srbljanovićeva, i nastavila:

"Bolje da još jednom razmislimo: da su u pitanju bila muška djeca, šta bi bilo? Da je dječake 40 godina stariji "učitelj" onesviješćene slikao gole? Da su dječaci prijavili seksualno zlostavljanje onima koji su dužni da ih zaštite? Da li bi sve ovo bilo tako zataškavano, tako prećutano i da li bi iko sumnjao u iskaz žrtve? Nema alibija niti patrijarhalne matrice koja će djevojčicama da sudi, jer su željele da se "probiju" i postanu poznate. Nisu glumice i pjevačice. Nisu dramaturškinje. Naučnice su", napisala je ona između ostalog.

 U najzapaljivijem komentaru na svojoj objavi, Srbljanovićeva je povukla paralelu između ranijih prijavljivanja seksualnog zlostavljanja i trenutne afere, u kojoj se sada nisu oglasile glumice, već mlade naučnice i devojke zainteresovane za nauku:

"Kad su mlade glumice svjedočile, rekli su - to su sve k*rve, iako su u pitanju djeca-žrtve. Kad su studentkinje svjedočile, rekli su - to su sve k*rve, radile su svašta za ocjenu. Kad svjedoče naučnice, koje su u vrijeme zlostavljanja bile talentovane i prepametne štreberke, koje neće slavu i same dobijaju najbolju ocjenu, šta ćemo reći? Prepametna djeca su ipak samo djeca. Zlotvor, koji je bukvalno živio u kampu, u brlogu od svoje kancelarije, razdvajao je i izolovao djevojčice, napijao ih, tjerao da se skidaju, tjerao da mu peru taj njegov brlog, držao po cijelu noć zatočenima, polivao ih vinom pa ih tjerao da se gole tuširaju pred njim, slikao ih gole uz prinudu, slikao ih gole u nesvjesnom stanju, ucjenjivao da neće ostati u kampu, vrijedjao, ponižavao, sistematski ubjedjivao da su manje vrijedne i da sve što kaže moraju da rade. Djevojčice nisu bile glupe. Bile su samo NEZAŠTIĆENE", poentirala je Srbljanovićeva.