Region

NOVO SVJEDOČENJE POLAZNIKA PETNICE: Čekao sam da VRISNE, pa da ja sa svojih 15 godina uletim u kancelariju

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Istraživačka stanica Petnica se trenutno nalazi usred afere vezane za djevojke koje tvrde da su tamo od izvjesnog S. navodno doživjele najstrašnije oblike ponižavanja i zlostavljanja. U međuvremenu, počeli su da se javljaju novi svjedoci ovih događaja.

Izvor: Youtube/Screenshot/RTV Marš HD Valjevo/Ilustracija

Jedan od njih je i Vladislav Radak, koji je na društvenoj mreži Fejsbuk, kao i na svom blogu, opisao iskustvo koje je u Petnici preživjela njegova drugarica.

Ovo je jedno od mnogih svjedočenja o dešavanjima u Istraživačkom centru, a neki tvrde da bi broj žrtava tokom godina mogao biti i - trocifren.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti.

"Scena koja se odigrala te davne 2003. godine, uz produžene sjenke koje se vuku po livadama iznad Valjeva, sa sobom nosi miris ljeta, solidnih obroka iz petničke menze, ali, iz nekog skoro nepoznatog razloga, i miris užasa ili napetih horor scena iz bioskopa, koje svoju najavu imaju u vidu gotovo neugodno idiličnih prizora koji prethode stravi. Tako sam ja, petnaestogodišnjak, nezreo polaznik ali pun sebe, đak Matematičke gimnazije, vidio postavku za scenu koja će se odigrati samo nekoliko trenutaka kasnije, i koja je i dalje ostala živa u sjećanju, skoro dvije decenije nakon toga.

Petnaest minuta, koji su imali težinu višesatnog bdenja, trajalo je osluškivanje tišine idiličnog kampusa Istraživačke stanice Petnica, koja je bezmalo bila najveća želja svakog srednjoškolca u Srbiji i šire, a uspjeh u istoj porijeđen je sa uspjehom na najvećim sportskim smotrama. Razlog moje naivne straže ispred posebnog prozora na kampusu nikom ko je bio polaznik Petnice ne bi bio iznenađujući, ali će tek gotovo dvadeset godina kasnije dobiti pažnju društva, koja je mnogo ranije bila prijeko potrebna.

Samo desetak sati prije nego što ću zauzeti stražarsko mjesto, po prvi put u životu sam bio svjedok povjeravanja žrtve seksualnog uznemiravanja. Moja dobra prijateljica, takođe maloljetni polaznik, u strahu mi je rekla da je izvjesni vođa seminara, u Petnici poznat kao vrstan intelektualac, poznavalac nauke i čovjek koji se pita za sve značajne publikacije (od kojih zavisi uspjeh polaznika) na jedan vrlo neprijatan način pitao da li može da je fotografiše, posle jednog neformalnog druženja.

Drugarica mi se povjerila da je prvi put na fotografisanje, posle njegovog ubjeđivanja da se radi o visokoj umjetnosti, pristala, ali da se plaši da se neće na tome završiti. I ona i ja smo sada znali da su priče koje su godinama kolale Petnicom – tačne. Sada je ponovo morala da ide na konsultacije i njen strah je bio više nego opravdan. U slučaju da ona vrisne unaprijed dogovorenu lozinku, ja, autor ovih redova, bih sa svojih 15 godina i tri puta više kilograma, bio zadužen da uletim u kancelariju jednog od autoritativnijih ljudi u Petnici i glumim ljubomornog dečka.

Ništa od toga se nije dogodilo. Moja mlada prijateljica je izašla, kako se meni činilo, jedan milenijum kasnije, ponosno mi saopštivši da se oduprla ubjeđivanjima i da je uspjela da nagovori napasnika sa foto-aparatom da prethodno snimljene fotografije izbriše. Tada, u naivnosti naše mladosti, nismo mogli da pretpostavimo da desetine drugih djevojaka nisu bile te sreće.

Mnogo godina kasnije, kada je većina polaznika iz tog vremena, koji uglavnom zarađuju za hljeb kao naučnici diljem bijelog svijeta, pročitala potresna, hrabra i iskrena svjedočenja o zlostavljanjima izvjesnog učitelja glume, svi smo znali da je samo pitanje dana kada će žrtve foto-aparata ozloglašenog S. iz Petnice istupiti javno.

Mnogi od nas nisu znali da su te žrtve istupale javno godinama.I da ih niko nije saslušao ozbiljno."

Istorijat Petnice

Istraživačka stanica Petnica osnovana je u selu Petnica kod Valjeva 1982. od strane mladih entuzijasta, naučnika, istraživača i studenata, koji nisu bili zadovoljni postojećim praksama u obrazovanju i formiranju mladih naučnih kadrova.

Prva nezavisna obrazovna organizacija u tadašnjoj Jugoslaviji, tokom godina nije samo opstala već se i razvila i postala cijenjeni centar inovativnog naučnog obrazovanja, uživajući ugled ne samo u zemlji, već i u svijetu.

Tokom skoro četiri decenije rada, više od 50.000 učesnika raznih uzrasta prošlo je kroz programe Petnice. Godišnje, ISP realizuje više od 100 programa za više od 2.000 učenika iz Srbije i mnogih drugih zemalja. Poseban fokus je na radu sa talentovanim i motivisanim mladim ljudima, posebno onima koji ne žive u velikim gradovima. U Petnici postoje programi za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i studente ali i nastavnike.

Tagovi