Region

DOŠLA SAM KOD NJEGA U SOBICU, SVE JE BILO NAMJEŠTENO - APARAT, VINO, SIR: Ispovijest polaznice Petnice za MONDO

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Srbiju trese skandal u vezi sa navodnim seksualnim zlostavljanjem koje je nekoliko polaznica iz Petnice prijavilo da su tamo doživjele. U ispovijesti za MONDO, jedna polaznica je ispričala svoje iskustvo sa čovjekom kojeg su polaznice optužile za seksualno nasilje.

Izvor: YouTube/Printscreen/Brainz TV/Mondo/

Pet žrtava odlučilo je da progovori o navodnom seksualnom nasilju doživljenom u Istraživačkoj stanici Petnica od 2003. do 2014. godine, a detalji su šokirali javnost. One tvrde da ih je izvjesni S. pod ucjenom da njihovi radi neće biti objavljivani i psihološkim terorom autoriteta koji je imao, tjerao da se skidaju i poziraju dok ih on fotografiše. Često ih je vrijeđao i verbalno maltretirao, a uz sve to ih je prisiljavao i da piju alkohol, ispričale su one za Nedeljnik "Vreme".

MONDO je stupio u kontakt s jednom polaznicom, koja je bila je među, kako kaže, mnogobrojnim djevojkama koje je fotografisao u svojoj "sobici".

"To je opšte poznato. On je prema djevojkama stvarno bio okej i koliko ja znam, nikoga nije napastvovao. Ja sam se slikala toples kod njega, znači samo gornji dio sam skidala. On voli da popije vino i kada djevojka dođe u tu njegovu sobicu, unutra je namješten fotoaparat. Služio je crno vino, sir, masline i onda priča sa djevojkama i izaziva različite reakcije. Htio je da na slikama uhvati svaku emociju", rekla je ekskluzivno za naš portal polaznica Petnice koja je željela da ostane anonimna.

Fotografije čuva i dalje i kako kaže, zna samo za slučajeve fotografisanja, ali ne i napastvovanja.

"Konkretno, meni grudi nije vidio, s leđa sam se slikala, a znam još nekoliko polaznica koje su se fotografisale kod njega toples. Da li su se neke skroz skidale, ne bih znala, ali nije bio nepristojan, nije pipkao ili bilo šta slično. Nekolicinu fotografija sam bila dobila na mejl, imam ih i dan-danas i baš su mi drage fotografije", istakla je ona.

Dodala je kako je S. "baš volio da ide po Petnici i fotografiše sve".

"Znam mnogo djevojaka koje je slikao, kačile su to i na svoje Instagram profile. Uglavnom su bile crno-bijele slike, jer je on to tako volio", zaključila je polaznica Petnice za naš portal.

Oglasila se Uprava Petnice

Nakon šok tvrdnji polaznica da su doživje seksualno nasilje od strane S. dok su bile u Petnici, oglasio se tadašnji direktor Petnice Vigor Majić koji je 2018. dao otkaz ovom zaposlenom nakon što je jedna devojka došla kod članova Uprave 2017. i opisala im navodne strahote koje je doživjela. On je otkrio da su tada obrisali sve s njegovog kompjutera.

"Mi smo cio računar uzeli i reformatirali. Nismo ga pregledali. Vjerovali smo da ćemo tu vidjeti stvari koje nisu u redu i da to ne treba više da postoji. Mislili smo da štitimo djecu", rekao je Majić i dodao da sada vjeruje da je S. nasilnik.

O incidentu se oglasio i sadašnji direktor Petnice Nikola Božić, koji je rekao kako je S. tu od osnivanja Petnice. Policiju, kako tvrdi, nisu pozvali 2017. godine jer nisu imali pristanak žrtve, a na pitanje zbog čega nisu prijavili da u Stanici imaju čovjeka koji pravi fotografije nagih maloljetnica, odgovorio je: "Iskreno, bili smo u šoku i nismo se toga sjetili".

Istorijat Petnice

Istraživačka stanica Petnica osnovana je u selu Petnica kod Valjeva 1982. od strane mladih entuzijasta, naučnika, istraživača i studenata, koji nisu bili zadovoljni postojećim praksama u obrazovanju i formiranju mladih naučnih kadrova.

Prva nezavisna obrazovna organizacija u tadašnjoj Jugoslaviji, tokom godina nije samo opstala već se i razvila i postala cijenjeni centar inovativnog naučnog obrazovanja, uživajući ugled ne samo u zemlji, već i u svijetu.

Tokom skoro četiri decenije rada, više od 50.000 učesnika raznih uzrasta prošlo je kroz programe Petnice. Godišnje, ISP realizuje više od 100 programa za više od 2.000 učenika iz Srbije i mnogih drugih zemalja. Poseban fokus je na radu sa talentovanim i motivisanim mladim ljudima, posebno onima koji ne žive u velikim gradovima. U Petnici postoje programi za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i studente ali i nastavnike.