Region

NEMA KRAJA! ODMOTAVA SE KLUPKO NA PALILULI: Aleksandar Jovičić uzeo od investitora stanove u vrijednosti 3 miliona eura?

Autor Jovana Raičević Izvor Kurir.rs

Nadležni provjeravaju navode da je privedeni predsjednik opštine Palilula dopuštao investitorima da nelegalno zidaju na toj opštini, a da su mu oni, u zamjenu, davali nekretnine na dobrim lokacijama, piše Kurir.

Izvor: Damir Dervišagić

U sklopu istrage protiv Aleksandra Jovičića nadležni provjeravaju informacije da je predsjednik opštine Palilula omogućavao investitorima da nelegalno grade na ovoj opštini u kompenzaciju za stanove, saznaje Kurir. Prema prvim informacijama, Jovičić je na ovaj način došao do više stanova, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na čak tri miliona eura.

- Jovičić je dugo bio pod istragom pre hapšenja, ali se ona stalno širi i grana. Provjeravaju se informacije da je Jovičić od investitora, koji su nelegalno zidali na opštini Palilula, uzimao ne samo novac već i nekretnine. U pitanju je više stanova, ukupne vrijednosti, prema nekoj gruboj računici, oko tri miliona eura - kaže izvor Kurira i dodaje:

- Pod nadležnošću opštine Palilula su i neke od ulica u ekstra zoni, praktično u centru grada, gdje je kvadrat novogradnje oko 2.500 eura.

Međutim, prema riječima izvora Kurira, sporni stanovi nisu prevedeni na fizička lica, već se i dalje vode na firme koje su te zgrade gradile.

Imovina pod lupom

l Direktor policije Srbije Vladimir Rebić nedavno je poručio da se utvrđuje porijeklo 350.000 eura pronađenih kod Jovičića i da će sva nelegalno stečena imovina biti oduzeta. To znači da je pod lupom nadležnih i Jovičićeva porodična kuća u Borči, a nadležni, kako je pisao Kurir, provjeravaju i navode da predsjednik opštine Palilula u svom vlasništvu ima i sportsku letjelicu. On je prije nekoliko godina obuku za pilota platio oko 8.000 eura. Kako sa platom od 850 eura nikako nije mogao da finansira ovako skup hobi, na pitanja novinara kojim novcem je plaćao časove, Jovičić je kazao da dio plaća na rate, a da će dio obuke pokriti pomoću kredita, piše Kurir.

- Stanovi još nisu uknjiženi na fizička lica, i dalje se kao vlasnici vode firme koje su ih gradile, pa treba vremena da se svemu tome uđe u trag. Kad bi se sprovela kontrola svih investitora na toj opštini, ko je gradio nelegalno i koliko je stanova u svakoj zgradi prodato, a šta je sa ostatkom, mogao bi da se utvrdi i ovaj segment - ističe izvor Kurira.

Jovičić, prema javno dostupnoj imovinskoj karti na sajtu Agencije za sprječavanje korupcije Srbije, nema prijavljenu nijednu nekretninu. To, naravno, ne znači da političar zaista i nema kuće i stanove.

Kod Jovičića je, u danu kada je uhapšen, u kući pronađeno 350.000 eura, a čije porijeklo se utvrđuje. Predsjednik opštine Palilula se vadio pred nadležnima da je to novac koji je dobio za svadbu (vjenčao se 2014) i dio ušteđevine. Pored Jovičića, uhapšeno je još sedam osoba.

Određen mu je pritvor od 30 dana, a osumnjičen je da je uticao na odgovorno lice za inspekcijske poslove u opštini, koje je dalje uticalo na građevinske inspektore da zloupotrebom položaja omoguće izgradnju objekata bez građevinske dozvole. Od investitora tih objekata je protivpravno prisvojio više od 238.000 eura.

Pored kuće i opštinskih prostorija, policija je pretresla i firmu Jovičićeve supruge Marijane „Diva furniture doo“, a koja se bavi uređenjem enterijera, kao i stan u kome živi njena majka. Jedan od pravaca istrage je i da li je Jovičić ucjenjivao investitore da koriste usluge firme njegove supruge, zaključuje Kurir.