Region

U KOMŠILUKU NOĆENJE I DO 800 EURA:Skočile cijene smještaja u Hrvatskoj - neke stvari će zbog korone ipak biti zabranjene

Autor Gordana Bojanić Izvor Novosti

I u privatnom smještaju slična situacija.

Izvor: Profimedia/Mondo/lana Stošić/Bojana Zimonjic Jelisavac

Letnja sezona počela je prije nekoliko nedjelja, a sa prvim turistima stigli su i prvi sezonski radnici na primorje.

U ovoj zemlji zabilježen je dolazak skoro 180.000 gostiju, a najpopularnije destinacije su Istra, Poreč, Medulin i Rovilj, dok je za  Dubrovnik i jug Hrvatske ipak manja zainteresovanost. Međutim, tokom sezone i u ovom dijelu se očekuje dolazak većeg broja turista.

Što se tiče cijena, kako navode upućeni, one su ili ostale iste, ili su skočile u odnosu na prethodnu godinu.

"U luksuznim hotelima više kategorije nemoguće je naći smještaj za manje od 200 eura na noć. U Rovinju je još skuplje, pa noćenje u superluksuznom 'Parku' košta 650 eura, a u starom, ali preuređenom 'Edenu' 300 eura. Nije jeftino ni u 'staroj dami' Opatiji gdje noćenje u hotelu 'Navis' košta 320 eura, a u novom hotelu 'Ikador' čak 800 eura za noć. Iako je turista i dalje malo sa cijenama ne posustaje ni Dubrovnik, gdje je cijena noćenja u junu u hotelu 'Dubrovnik Palas”'650 eura, a u 'Ekscelzioru' 550 eura", navodi izvor.

Ove cijene, međutim, nisu prihvatljive za domaće goste i ljude iz regiona, ali za inostrane turiste to nije problem, jer rezervacija ima sve vrijeme. Kako izvor navodi, poskupljenje se osjeća i što se tiče privatnog smještaja, ne bi li se nadoknadili gubici od prošle godine.

Što se tiče epidemioloških mjera, na Jadranu je trenutno povoljna situacija. U Istri skoro da nema novozaraženih, a kako bi se situacija držala pod kontrolom i u narednim mjesecima, Nacionalni štab civilne zaštite razmišlja da se ovo ljeto ne dopusti rad noćnih klubova. Pored toga, većina objekata na Jadranu ima na ulaznim vratima obavještenje o sprovođenju mjera, a hoteli izbjegavaju švedski sto.