Region

VUČIĆ: Dani nas dijele od dijaloga s Prištinom! Ponosan sam na ideju o litijumu

Autor Kristina Stevović Izvor Kurir

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti u 13 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Republike.

Izvor: TV Pink/Printscreen

On je obraćanje počeo izvještajem o posljedicama eksplozije u Čačku posle čega je prešao na jučerašnji sastanak sa predstavnicima EU i SAD Miroslavom Lajčakom i Metjuom Palmerom sa kojima je razgovara o Kosovu i nastupajućem dijalogu s Prištinom za koji je rekao da nas dani dijele od tog sastanka u Briselu.

- Srbija je uvijek spremna da da razgovara o kompromisnom rješenju, ali nikada neće biti spremna da razgovara o bilo kakvom poniženju Srbije, poručio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Vučić je, obraćajući se građanima Srbije, kazao da želi da informiše javnost i situaciji na KiM, kao i razgovorima sa evropskim izaslanikom Miroslavom Lajčakom i američkim izaslanikom Metjuom Palmerom.

- Ti razgovori su bili korektni i ticali su se prije svega tema u budućem dijalogu - šta je to što jedni od drugih želimo. Mi i Albanci, ali i šta očekujemo od EU, kao i šta očekuju oni od nas, objasnio je on. Vučić je kazao da je ponovio u više navrata da se Srbija ne zalaže za zamrznuti konflikt.

"Želimo naše konflikte iz prošlosti da rješavamo i da ih ne ostavljamo našoj djeci. Ali smo tražili razumijevanje za osnovne države interese Srbije i naroda, prije svega sigurnosti našeg naroda na KiM, rekao je on. Vučić je istakao da će dijalog biti nastavljen u veoma kratkom vremenskom periodu od danas, dodajući da je riječ o danima.

- Srbija će se odazvati pozivu u Brisel, podvukao je on.

O hapšenju Jovičića

Vučić izjavio je danas da podržava nadležne organe koji se bave borbom protiv korupcije i kriminala i dodao da oni treba da rade svoj posao bez ograničenja.

"Od pravosudja, preko tužilaštva pa do policije, svi treba da rade bez ograničenja. Bez obzira na to da li neko pripada partiji koju vodim, ili nekoj drugoj. Jer Srbija ne smije da liči na period dvehiljaditih godina kada je pljačka bila glavni i jedini cilj bavljenja politikom", izjavio je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je dodao da nema zaštićenih i da nikoga ne može da spase članska karta vladajuće stranke ili učešće u vlasti, ukoliko je počinio neko krivično djelo.

Beogradska policija uhapsila je ranije predsednika opštine Palilula i funkcionera Srpske napredne stranke Aleksandra Jovičića (34), kao i još sedam ljudi, koji su osumnjičeni da su omogućili nelegalne radove u toj beogradskoj opštini.

Šteta u "Slobodi" između 1,5 i dva miliona eura

Vučić je izjavio je da su tri helikoptera krenula u gašenje požara, nakon eksplozije u čačanskoj fabrici "Sloboda", te da se očekuje da već od ponedjeljka ta kompanija u potpunosti nastavi svoj rad. Vučić je današnje obraćanje počeo viješću o nesreći u "Slobodi", i istakao da preliminarne procjene pokazuju da je šteta između 1,5 i dva miliona eura.

"Tri helikoptera kreću u gašenje požara i očekujemo da se operacija uspješno okonča i da se već od ponedjeljka u potpunosti nastavi proizvodnja u pogonima čačanske 'Slobode'", rekao je Vučić. On je primijetio da se takve stvari dešavaju, ali da je važno da i mjere zaštite na radu i obezbeđenje budu na neuporedivo višem nivou, kako bi se obezbedila sigurnost zaposlenima u fabrici, u magacinima, kao i stanovništvu u okolini tih objekata.

"To je, bez ozbira na ogromnu pažnju i na gotovo nevjerovatne razmjere eksplozije, ipak podnošljiva šteta i vjerujem da će 'Sloboda' sa uspjehom nastaviti svoj rad u budućnosti", rekao je Vučić. U čačanskoj fabrici namenske industrije "Sloboda" jutros nešto prije dva časa došlo je do serije detonacija, ali u nesreći nije bilo povrijeđenih.