Region

PLATA 2.000€ ZA KONOBARA I ROŠTILJ MAJSTORA: Hrvati neće da rade, traže sezonce!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Zbog manjka svojih radnika, Hrvatska će i ove godine uvoziti radnu snagu iz regiona.

Izvor: Profimedia/Mondo/lana Stošić/Bojana Zimonjic Jelisavac

Mladi iz regiona starosti odlaze ljeti u Hrvatsku zbog veće plate, plaćenog smještaja i hrane, što su uslovi koje u svojim gradovima nisu mogli da dobiju. Najveći broj onih koji odu radi od 12 do 14 sati dnevno, dok se u svoje zemlje pred jesen vraćaju sa ušteđevinama od 5.000 eura, kažu za MONDO oni koji su iskusili ovakav rad. 

Prema njihovim riječima, najveću zaradu stiču konobari i kuvari, čija plata je od 800 do 2.000 eura, a uz to od bakšiša zarade i dodatnu platu. Na rad u Hrvatsku odlaze srednjoškolci posle mature, ali iskusni ugostitelji iz Vojvodine, gotovo svih manjih gradova u Srbiji, Bosne i Hercegovine, ali i Crne Gore.

TRAŽE ROŠTILJ MAJSTORA ZA 2.000 EURA?

Na oglasima za posao u Hrvatskoj traže se uglavnom radnici za sezonske poslove za platu od 2.000 eura, uz radnu dozvolu, smještaj i hranu.

"Potražuju se osobe za obavljanje sezonskog posla. Traži se roštilj majstor. Početna plata je 1.200 eura, ukoliko ostanete tokom sezone zarada se povećava na 1.500 do 2.000 eura. Zaposleni imaju neradni dan, kao i pravo na godišnji odmor. Radi se u osmočasovnim ili desetočasovnim smjenama. Očekuje se da imate minimum trogodišnje radno iskustvo", piše u jednom od oglasa. 

HRVATI NEĆE DA RADE

Manjak radnika u Hrvatskoj postoji najviše u ugostiteljstvu, turizmu, građevini, saobraćaju, poljoprivredi, ali i mnogim drugim djelatnostima, kaže za MONDO hrvatski ugostitelj A.K.

"Nedostaju nam i ljekari, stomatolozi, farmaceuti, vozači kamiona, treneri pasa... Ipak, tokom sezone, manjak konobara je najuočljiviji. Sve to se dešava zato što su Hrvati otišli u Njemačku, Irsku, Austriju i mnoge druge zemlje gdje su bolje plaćeni. Oni smatraju da u Hrvatskoj imaju male plate i loše uslove, pa rade u turističkim centrima i na skijalištima, na jezerima, okeanskim i rečnim kruzerima. Imao sam loša iskustva sa smjenama, potkradanjem, ukidanjem odmora i bolovanja i zato ne bih volio više da radim u Hrvatskoj", kaže ugostitelj iz Hrvatske za MONDO. 

ANA IZ PRIJEPOLJA RADI ZA 1.200 EURA U ISTRI

Ana Blagojević (23) Iz Prijepolja već drugu sezonu provešće u Hrvatskoj u Istri gdje radi u piceriji. Prošle godine je otišla prvi put sa drugaricom iz zabave, ali su joj se dopali uslovi i zarada. 

"Plata mi je oko 1.200 eura i imam radnu dozvolu, što mi je veoma važno. Dali su mi hranu i smještaj gdje imam jednu cimerku. Plaćen mi je prekovremeni rad i sve to su mnogo bolji uslovi nego što sam mogla da dobijem u Beogradu, budući da nisam imala iskustvo sa radom u restoranu. Na sve to ljeto provodim na moru, što je isto velika prednost. Mislim da ću i sledeće ljeto provesti ovdje", kaže Ana za MONDO.

"Ovdje svi imamo vrlo korektan odnos i mislim da se većina domaćina navikla na nas, da znaju da im na neki način spasavamo sezonu, isto kao ljudi iz BIH. Ima nas dosta iz Srbije, do Vojvodine do juga zemlje, koji radimo u istim restoranima. Ja trenutno imam u svom restoranu još dvije djevojke iz Srbije. Najbolje zarađuju konobari i naravno kuvari, koji imaju od 1.000 do 2.000 eura mjesečno plus bakšiš. Jedino što su smjene nezgodne, pa radimo do kasno u noć", kaže Ana za MONDO. 

RAD PO 14 SATI BEZ PRAVA NA BOLOVANJE

Opet, ima i onih koji smatraju da nije sve tako "blistavo". Milan Marković (41) kao iskusan ugostitelj, kaže da je u Hrvatsku došao samo zato što u Beogradu tokom korone nije bilo posla. 

"Plata je veća nego u Srbiji, ponekad i duplo, ali opet mala kada se uzme u obzir težina posla i troškovi zato što si van kuće. Pritom, nekad se radi i po 14 sati, a imaš jedan slobodan dan nedjeljno. Drugarica koja se zaposlila kao sobarica ima 560 eura mjesečno, što mislim da nije nešto što se isplati. Nemaš pravo da otvoriš bolovanje ako si stranac što je u mom slučaju bilo jako nezgodno, jer sam imao zdravstvenih problema i na kraju sam morao da se iselim. Plata jeste bolja, ali to svakako nije nešto čime bih bio zadovljan na duže staze", kaže Milan.