Region

KO JE UBIJENI VOĐA NAVIJAČA PARTIZANA LJUBOMIR KIĆA: Izrešetan nasred ulice, prolaznici šokirani (VIDEO)

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Predsjednik Srbije je objavio da zna ime ubice i da će javnost uskoro saznati ko je.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Facebook/Ljubomir Marković Kića/Privatna arhiva

Jedan od vođa navijača Partizana Ljubomir Kića Marković ubijen je 2. novembra 2019. godine u beogradskoj opštini Voždovac, a javnost je imala prilike da na društvenim mrežama vidi snimak sa bezbjednosnih kamera, koje su zabilježile trenutke likvidacije.

Na snimku ubistva se vidi kako muškarac sa dužom jaknom i kapuljačom prebačenom preko glave prilazi grupi u kojoj je bio Ljubomir "Kića" Marković. Oni su stajali ispred balona za fudbal, a kada je muškarac sa kapuljačom prišao, Marković je počeo da bježi. To indicira da je ili video pištolj u ruci napadača ili ga je prepoznao i znao je da želi da mu naudi.

 Napadač je potrčao za Markovićem i u njega ispalio nekoliko hitaca. Marković je odmah pao, a napadač mu je prišao i ovjerio ga tako što mu je pucao u glavu.

Marković je inače robijao zbog učestvovanju u organizaciji ubistva navijača Tuluza Brisa Tatona u Beogradu 2009. godine.

Istraga već oko godinu i po dana od ubistva nije utvrdila koji je motiv i ko je napadač. Međutim, povodom ovog slučaja oglasio se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekavši da zna ko je likvidator vođe navijača Partizana.

"Biće iznenađenje da vidite ko je ubio tog gospodina Kiću, ne mogu da se sjetim prezimena, vidjećete uskoro, mi operativno znamo ko je ubio gospodina Kiću. Saznaće to i javnost, samo da policija prikupi dovoljno dokaza. Znamo i ko je izvršilac, i ko je nalogodavac. Saznaćete uskoro", rekao je Vučić.

Mediji su ranije spekulisali da je mogući motiv ubistva borba za prevlast na južnoj tribini i da je Ljubomir "Kića" Marković planirao da osnovuje novu frakciju Grobara koja bi "preuzela" tribinu koja je simbol podrške navijača Partizana. 

Podjele među organizovanim navijačima Partizana prije ubistva Markovića trajale su skoro deceniju. Oni su tada bili podijeljeni u tri frakcije. Jedna na jugu, a druge dvije su bile na istočnoj tribini. Južnom tribinom upravljala je grupa "Janičari", koja je nastala nakon što su pojedine vođe, koji su nekada bili navijači Crvene zvezde, prešli kod Grobara.

Među njima je bio i ubijeni Aleksandar Stanković zvani "Sale Mutavi". Na toj tribini je bilo i nekoliko uticajnih podgrupa, poput "Alcatraz", "Shadows", čiji je jedan od vođa Goran Klještan "Boske" preminuo 2019., "Grobari Nikšić", "AntiRomi", "Vandal boys"...

Druge dvije frakcije nastale su nakon žestokih sukoba među navijačima Partizana. Najprije su nastali takozvani "Zabranjeni", koji se nisu podnosili sa onima sa južne tribine posle ubistva njihovog druga Ivana Perovića 22. oktobra 2011. godine.

Treća frakcija sebe je nazivala "Partizanovci" i predvodio ih je Miloš "Kimi" Radosavljević, koji je bio veliki prijatelj sa ubijenim Kićom Markovićem. Ta frakcija nastala je posle brutalne tuče na južnoj tribini polovinom decembra 2017. godine tokom "vječitog derbija".

Od nastanka ove frakcije sporadično su se događale tuče sa onima sa južne tribine, a najžešće su bile na naplatnoj rampi kod Niša 23. maja 2018. godine, i u Kruševcu. Sve tri frakcije su navijale odvojeno.