Region

GRCI VRAĆAJU SA GRANICE, IAKO STE VAKCINISANI! Evo zbog čega može da vam propadne ljetovanje

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Grčka otvara turističku sezonu za vikend.

Izvor: AP Photo/Giannis Papanikos/Tanjug/Shutterstock/MONDO/Snežana Nikolić/Tanjug/Nikola Anđić

Pred otvaranje turističke sezone u Grčkoj mnoge turiste koji planiraju putovanje u ovu zemlju autobusom muči pitanje šta će biti ukoliko neko od putnika u vozilu bude pozitivan prilikom testiranja na granici prije ulaska u ovu zemlju.

Grčka otvora turističku sezonu u subotu, a uskoro bi definitivno trebalo da bude poznato pod kojim pravilima će turisti moći da uđu u ovu zemlju. Prema najavama, grčku granicu će moći da prođu svi turisti koji imaju potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Grčki ministar turizma Haris Teoharis najavio da će u četvrtak objelodaniti sve informacije i pravila u vezi sa turizmom u ovoj zemlji. Tada bi trebalo da bude poznato i da li će Grčka dodatno relaksirati protivepidemijske mjere i ukinuti zabranu kretanja između regija.

U iščekivanju tih informacija najveći strah turista izaziva najavljeno nasumično testiranje turista na granici prije ulaska u Grčku.

Tako su se i pojavile informacije da ako prilikom nasumičnog testiranja brzim, antigenskim testom neko od putnika u autobusu bude pozitivan odmah će cio autobus otići u dvonedjeljni karantin.

To bi, naravno, predstavljalo i veliki rizik po turističke agencije kod nas pošto bi praktično svim putnicima u autobusu propalo ljetovanje.

Prema najavama, grčki zvaničnici će na granici imati diskreciono pravo da nasumično testiraju brzim, antigenskim testom turiste bez obzira na to što oni imaju potvrdu o vakciniaciji ili negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Takvo diskreciono pravo graničari su imali i prije korone i mogli su, recimo, da vas vrate sa granice iako imate pasoš