Region

GRMJELO JE U CENTRU BEOGRADA! EVO KAKO JE OBILJEŽEN DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

U Beogradu je večeras bio priređen veliki vatromet povodom Dana pobjede nad fašizmom.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Vatromet je održan nakon što je završena svečana akademija u Narodnom pozorištu u Beogradu, povodom 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Pogledajte kako je izgledao večeranji veliki vatromet u centru Beograda.

Svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu, koja je počela intoniranjem državne himne Srbije prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministri u Vladi Srbije i predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić

Predsjednik Srbije je u svom obraćanju naveo da je za Srbiju 9. maj predstavlja simbol i, kako kaže, trijumf dobra nad zlom. On je svoj govor započeo stihovima "Krvave bajke" Desanke Maksimović.

"Teško je govoriti danas, jer iako svi danas u savremenom svijetu žele da kažu kako poštuju žrtve užasa rata, veliki dio na svaki način i po svaku cijenu, pokušava da promijeni tok istorije, da žrtvu proglasi za dželata, a dželata za žrtvu", rekao je predsjednik Srbije na akademiji.

"Naše je da ne krijemo istinu, već da otvoreno o tome govorimo i ne dozvolimo da laž pobjedi tu istinu", rekao je Vučić.

Ranije danas su povodom Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, na groblju Oslobodilaca Beograda položeni vijenci.

Vijence su položili predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, predstavnici ambasada pet zemalja bivšeg Sovjetskog saveza - Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Azerbejdžana i Kazahstana.

Tagovi