Istraga se nastavlja

U VELJINOJ KUĆI STRAVE NAĐENI JEZIVI DOKAZI: Belivukova ekipa brutalno mučila žrtve, oprema šokirala i inspektore!

Autor Jovana Raičević Izvor Kurir.rs

Istraga protiv ekipe Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja, traje od dana njegovog hapšenja tačnije 4. februara ove godine, a do sada na nekoliko lokacija u Srbiji pronađeni su dokazi o montruoznim ubistvima koje je počinio ovaj klan, piše Kurir.

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

Naime, vikendica u Ritopeku ili "kuća strave" najviše puta do sada je pretresana, a skoro 3 mjeseca nju čuvaju kontantno pripadnici Žandarmerije Srbije. U okolini Beograda, kuća Ritopeku u koju su članovi ekipe Nevolje i Miljkovića, kako se sumnja, dovodili namamljene žrtve, a potom ih brutalno ubijali, krije tajnu likvidacije najmanje petoro ljudi, navodi Kurir.

Kako je Kurir ranije pisao, istražitelji sumnjaju da ih je na ovom mjestu ipak ubijeno daleko više, a brojni DNK tragovi koji su otkriveni po cijeloj kući poslati su na vještačenje kako bi se utvrdilo ko je još sve sa spiska 12 misteriozno nestalih osoba bio u tom objektu.

Pronađen sef sa novcem

U februaru mjesecu u Ritopeku najprije je pronađen sef sa dokazima. Kako se saznalo, u sefu je bilo nekoliko desetina hiljada eura, ali i svežanj od petnaestak ključeva. Posebnu pažnju po otvaranju sefa izazvao je veliki svežanj ključeva za koji još nije poznato od čega su i šta se nalazi iza vrata koja oni otključavaju. Sudeći po tome da je svežanj čuvan u zaključanom sefu ima zasigurno veliku važnost za šefove grupe - Velju Nevolju i Miljkovića. Kako se sumnja, ključevi su od različitih kuća, vikendica i štekova koje je ova kriminalna grupa koristila. Ključevi su, kako je Kurir ranije saznao, obični i nijedan od pronađenih nije posebno pravljen za neku specijalnu bravu.

Mašina za mljevenje mesa

U vikendici klana Velje Nevolje pronađena je mašina za mljevenje mesa, sakrivena u tajnoj sobi, a ona je poslata na vještačenje bioloških tragova kako bi se utvrdilo da li je korišćena nakon likvidacija žrtava. Mašina je pronađena u skrivenoj prostoriji objekta u Ritopeku (u kojoj je pronađen i arsenal oružja) za koji se sumnja da je Belivukova grupa koristila za likvidacije i druga krivična djela, navodi Kurir.

Djelići kostiju

Tokom pretrage placa na kom se nalazi "kuća strave" u Ritopeku, pored poljskog WC-a otkrivena je svježe raskopana zemlja, u kojoj su nađeni djelići kostiju. Sumnja se da su Veljko Belivuk i ekipa tu zakopavali izdrobljene kosti koje nije mogla da samelje mašina za mljevenje mesa. Djelovi kostiju su poslati na vještačenje, kako bi se utvrdilo kome pripadaju.

velja nevolja
Izvor: Kurir/AP/Darko Vojinović

Krvavi kombinezoni

Krajem aprila, krvavi kombinezoni pronađeni su u tajnom bunkeru u "štek" kući u Ritopeku, gdje se sumnja da su žrtve samljevene u mašinama za mljevenje mesa. U bunkeru su nađeni i čekići kojima su drobljene lobanje i krupnije kosti, koje su potom najvjerovatnije zakopavane u zemlju pored poljskog WC-a. Sumnja se da su Belivuk i ekipa, dok se komadali leševe koristili gumene kombinezone i čizme, a po podu i zidovi bunkeru bili su zalijepljeni najloni, kako bi kasnije lakše sakrili tragove.

Ženska garderoba

U kući, za koju se sumnja da je služila za izvršavanje najbrutalnijih zločina, pronađena je i ženska garderoba. Tokom detaljnog pregleda kuće, u potkrovlju zatečena je i jedna kesa na kojoj je bilo tragova krvi. U toj kesi, otkriven je šal sa obilježjima Crvene zvezde, crna suknja, gornji i donji dio ženske pidžame, ističe Kurir.

Skrivena prostorija sa arsenalom oružja

Tokom poslednjeg pretresa kuće u Ritopeku, u tajnom bunkeru zajedno sa mašinom za mljevenje mesa, prije nekoliko dana pronađen je i čitav arsenal različitig vrsta oružja, a među njima i puška "hekler i koh G3". U bunkeru je nađeno još nekoliko sofisticiranih snajperskih pušaka, sa veoma skupim i preciznim optičkim nišanima, koji su očigledno bili namijenjeni za likvidaciju dobro čuvanih i obezbijeđenih ličnosti. Takođe, otkriven je i puškomitraljez "broving", koji služi na neutralisanje pješadije, lako oklopnih vozila, ali i za obaranje helikoptera i aviona u niskom letu.

Izvor: MUP Srbije

 Podsetimo, istraga protiv Velje Nevolje i još 23 pripadnika grupe je u ovom trenutku negdje na polovini, a rok za njeno okončanje je šest mjeseci. Do sada je saslušano oko 50 osoba, među kojima su i pojedini državni i policijski funkcioneri. U narednom periodu očekuju se rezultati brojnih vještačenja. U najboljem slučaju, optužnica bi mogla da bude podignuta u avgustu, a eventualno suđenje da krene tek na jesen. Prije nekoliko dana, uhapšenim članovima ove kriminalne grupe produžen je pritvor za još tri mjeseca, zaključuje Kurir.