Region

OVO JE "LUKAVA" ŽENA KOJA JE NAPISALA NON-PEJPER? Federika Mogerini prisustvovala svakom dijalogu Beograda i Prištine

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Postoje još dvije kandidatkinje ukoliko je ovaj dokument zaista napisala žena.

Izvor: YouTube/Printscreen/ European Commission

Non-pejper koji predviđa uzajamno priznanje Beograda i Prištine pisala je grupa ljudi iz Evropske unije koja je godinama uključena u proces dijaloga, smatraju poznavaoci prilika.

Nije isključeno i da je u dokument koji predviđa stvaranje posebnog autonomnog okruga za sjever Kosova i međusobno priznanje bila uključena i nekadašnja visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost - Federika Mogerini.

Prištinska Koha objavila je da je imala uvid u dokument koji predviđa uzajamno priznavanje Beograda i Prištine, stvaranje autonomnog okruga severno Kosovo, kao i privilegovan status za Srpski pravoslavnu crkvu (SPC). Prema tom dokumentu, Beograd bi bio u obavezi da ne blokira članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.

Nema mnogo izbora

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nedavno da sumnja da je ovaj dokument pisala "lukava i pametna žena, fantastično upućena u tematiku rješavanja pitanja odnosa Beograda i Prištine, koja je bila je na svakom sastanku posvećenom ovoj temi".

Prema riječima Ive Viskovića, profesora Fakulteta političkih nauka u Beogradu, žena o kojoj je predsednik Srbije govorio kao o osobi koja možda stoji iza non-pejpera mogla bi da bude Federika Mogerini.

"Ako je riječ o jednoj ženi - nema mnogo izbora. Ostaje gospođa Mogerini, ali ostaju i dvije naučnice iz Njemačke. Johana Dajmel i Žanin Mari Čalić, koje su isto tako pametne žene, bave se time i to profesionalno rade. Ja mislim da se takav dokument nikad ne piše jednom rukom. To je plod timskog rada, i ako je neko spremao, to je radila onda čitava ekipa. Ko je bio na čelu ekipe, odnosno ko je dozvolio da takav dokument izađe, drugo je pitanje", naveo je Visković.

Stara ideja

Politički analitičar Dušan Janjić takođe smatra da je na ovom dokumentu radio čitav tim, da su uzimali rečenice i djelove dokumenta sa više strana.

"Oni su koristili razne izvore, čak i lokalne, koristili su teze i našeg Foruma (o telekomunikaciji, suženom priznanju, crkvama...)... Imali su uvid u njemačke teze Bundestaga, u sve NVO i zvanične papire. Znamo i da je ideja asimterične autonomije, koja se pominje u non-pejperu, došla iz Srbije, preko jednog balkanskog projekta. To je stara ideja koja je mogla da se plasira u vrijeme Borisa Tadića, ali je sada, kad je već počeo dijalog, kasno za to. Tu ideju plasira gospođa koja je bila uticajna i u vrijeme Tadića i sada", kaže Janjić i dodaje:

"Asimetrična autonomija je opasan problem - ne možemo da realizujemo Zajednicu srpskih opština, a ako budemo tražili autonomiju za sever, gubimo novih pet godina. Treba tražiti zamke u ovom dokumentu, a ovo je jedna od njih - da smo spremni na sve samo da dobijemo sjever."

Inače, pojedini mediji su objavili da iza dokumenta za Beograd i Prištinu stoji izvršna direktorka EEAS Angelina Ajhorst, koja je prisustvovala pregovorima, ali su iz delegacije EU u Beogradu to demantovali. I predsjednik Srbije, koji je i otvorio temu o autorki pisma, poručio je juče da ne može da potvrdi da je Ajnhorstova:

"Ovo mi ne liči na Angelinu Ajnhorst i uvjeren sam da ona to nije uradila."

ŠTA PREDVIĐA NON-PEJPER

1. Stvaranje autonomnog okruga sjeverno Kosovo

2. Privilegovan status za Srpsku pravoslavnu crkvu

3. Beograd se obavezuje da ne blokira članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama

Tagovi