Region

PROŠIRUJE SE ISTRAGA PROTIV VELJE NEVOLJE: Saopšteni novi detalji o brutalnim zločinima

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Odluka tužilaštva o proširenju istrage uslediće po okončanju vještačenja.

Izvor: Kurir/Ana Paunković/MONDO/Stefan Stojanović

Nakon pronalaska arsenala oružja i mašine za mljevenje mesa u skrivenoj prostoriji objekta u Ritopeku, koji je koristila organizovana kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, u narednom periodu moglo bi da se očekuje proširenje istrage protiv ove grupe, koja je inicijalno pokrenuta 4. februara.

Odluka tužilaštva o proširenju istrage, kako u pogledu novih krivičnih djela, tako i njihovih učinilaca, uslijediće po okončanju vještačenja koja treba da utvrde, ko je koristio oružje, da li je i gde bilo korišćeno, ili bilo namjenjeno da se upotrijebi, kaže predsjednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije (UST) Nenad Stefanović.

Stefanović ukazuje da će vještačenja DNK profila koji su pronađeni na mašini za mljevenje mesa utvrditi da li je ona korišćena za prikrivanje tragova ubistava koje je ta grupa, kako se sumnja, počinila.

On ističe da odluka o proširenju istrage ne utiče na rok od šest mjeseci za podizanje optužnice od inicijalnog pokretanja, te da očekuje da će u tom roku tužilaštvo za organizovani kriminal podići optužnicu.

U izjavi je Stefanović govodio i o DNK analizama koje će utvrditi kome pripadaju biološki tragovi pronađeni na predmetima u Ritopeku, i ukazati na eventualna krivična djela.

Prema njegovim riječima, DNK analiza je uporedna metoda koja, za otkrivanje okrivljenog, zahtjeva dva DNK uzorka.

"Jedan pronađen na mjestu zločina koji, na primjer, dokazuje da je ubica boravio na datom mjestu, i drugi uzorak od osobe za koju se sumnja da je ubica. Ako se ispostavi da se dva uzorka poklapaju, da potiču od iste osobe, onda je DNK analiza pomogla u rešavanju slučaja", zaključio je Stefanović.

Pronađena mašina za mljevenje je razmontirana i poslata na vještačenje, rečeno je u subotu u Tužilaštvu za organizovani kriminal koje vodi istragu protiv ove grupe.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin obavestio je javnost u nedjelju da je policija u skrivenoj prostoriji objekta u Ritopeku pronaša i veliku količinu naoružanja i više od 10 kilograma raznih vrsta eksploziva, pripremljenih i spremnih da budu aktivirani.