Region

"MOGUĆE JE DA ĆE PALMA BITI UHAPŠEN, ALI AKO NEMA ŽRTVE SLUČAJ PADA": Borivoje Borović za MONDO o slučaju "Palma"

Autor Gordana Bojanić

Advokat Borivoje Borović kaže za MONDO da u slučaju Palma da već sada ima dovoljno naznaka za pokretanje istrage, da je pritvor moguća opcija, ali da bi pojavljivanje žrtve bilo ključno.

Izvor: Mondo/ Goran Sivački/ Stefan Stojanović

Nakon što je Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije i poslanik dao izjavu u Višem tužilaštvu u Jagodini povodom optužbi za podvođenje maloletnica, advokat Borivoje Borović kaže da u ovom slučaju još uvek ne postoje dokazi, ali postoje ozbiljne indicije i najave za teško krivično delo. 

"Na osnovu snimka i izjave svedoka, ima osnova da se pokrene istraga. Niko ne može da tvrdi da je bilo ko kriv i treba poštovati pretpostavku nevinosti, jer svedok nije dovoljan da tvrdimo da potvrdimo krivicu. Ali, jeste dovoljan da se kaže da postoji osnovana sumnja da se radi o podvođenju maloletnica i minimum koji se očekuje jeste da se pokrene istraga", kaže advokat Borivoje Borović za MONDO. 

 LOKALNO TUŽILAŠTVO NE MOŽE DA BUDE NADLEŽNO?

Svako ima pravo da ukaže na sumnju na radnje koje su krivično delo i zbog toga bi nadležne instuitucije trebalo da reaguju, kaže Borivoje Borović. 

"Republički tužilac dužan je da reaguje na bilo koji način. Ako nema nikakvih dokaza i ne postoje elementi krivičnog dela, to treba da se javno kaže.Potrebno je da reaguje Republičko tužilaštvo, a ne lokalno tužilaštvo iz Jagodine, na koje lakše može da se izvrši uticaj. Zbog potencijalnih pritisaka, možemo čak i da očekujemo da se prijava odbaci i nikome ništa", kaže Borivoje Borović za naš portal. 

MOGUĆ PRITVOR, ALI NIŠTA BEZ ŽRTVE?

Svedok koji je dao izjavu nije dobio zaštitne mere i nije zvanično dao iskaz u tužilaštvu. Ali kada se to desi, onda je ", kaže Borović.

"Ipak, bez obzira na sve, ako se ne pojavi oštećena osoba, taj predmet je gotov. Zbog toga je ključno svedočenje neke od žrtava. Bez toga se ne može pokrenuti postupak", kaže naš sagovornik. 

POLIGRAF NEMA NIKAKVOG SMISLA?

Poligraf je potpuno obesmislio sve postupke ove vrste i potpuno je besmisleno da se smatra da je to pokazatelj nečije nevinosti ili krivice, smatra Borović. 

"To nije nikakvo dokazno sredstvo, ne može neko ko prođe poligraf da tvrdi da je nevin. To je na neki način blaćenje pravosuđa i amaterski pristup. Naročito zbog toga što postoje brojni način da se poligraf prođe na neregularan način, kao što su nameštena pitanja i slično", tvrdi Borović za MONDO. 

KRIVIČNO DELO TRGOVINE LJUDIMA?

Ako bi se utvrdilo da su optužbe koje postoje tačne, to bi bilo vrlo ozbiljno krivično delo, kaže advokat za MONDO. 

"Ne radi se samo o polnom uznemiravanju i zloupotrebi položaja. Ako bi se ispostavilo da su maloletne osobe učestvovale u prostituciji, to je krivično delo trgovine ljudima, za koje je nadležno Specijalno tužilaštvo", kaže Borivoje Borović. 

PALMIN ADVOKAT ZA MONDO: "SVE JE IZMIŠLJENO"

Podsetimo, Više javno tužilaštvo u Jagodini formiralo je predmet zbog navoda da je Dragan Marković Palma podvodio maloletnice. U toku je prikupljanje potrebnih obaveštenja u okviru predistražnog postupka, a Palma je u izjavi za MONDO portal demantovao da su maloletne osobe bile u objektima koji se spominju u ovim navodima i celu priču nazvao izmišljenom.

U javnosti je odjeknula i ispovest muškarca iz Jagodine, koji navodi da je radio za Markovića i do detalja opisuje šta se navodno događalo u hotelima, na bazenima i prostorijama iznad Televizije "Jagodina".

Punomoćnik Dragana Markovića Palme kaže za MONDO da ne postoje nikakvi dokazi protiv Palme, da se sve svodi na princip "rekla- kazala" i da u stranci Jedinstvene Srbije ima mnogo omladine koja se aktivno bavi politikom, pa nije isključeno da su bili na nekoj od proslava.